Поскъпването на газта спря трамваите в столицата

0

Цената на топлинната енергия  в 8 града поскъпва от 7 април от 18 до 37%

Поскъпването на парното спря трамваите по бул. "Дондуков" към 15:30 ч. Докато в Комисията за енергийно и водно регулиране се провеждаха открито заседание и обществено обсъждане на цените на топлинната енергия от 7 април, протестът на неправителствени организации от тротоара се прехвърли на булеварда и блокира движението на трамваите. Спряха и автомобилите, пише 24 часа.

Повишената с 29,7% цена на природния газ от 1 април,  доведе до поскъпване на топлинната енергия в 8 града от 18 до 37%.  В София топлинната енергия ще поскъпне с 22,7%. По този повод на протеста бе раздаван некролог за тъжен помен на столичното парно. 

В откритото заседание бяха чути шефовете на топлофикациите, които настояваха парното да поскъпне със задна дата от 1 април. Питаха кой ще им компенсира скъпия газ за седем дни. Настояваха да се повиши и таксата "задължения към обществото", защото тя е замръзнала на 38 лв. 

Омбудсманът Мая Манолова попита защо при  цена на газа над 600 лв. за 1000 куб. м през 2014 г., цената на парното е била 79 лв., а при 382,99 лв. пак е 79 лв. за мвтч.

По-късно пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ръководството на КЕВР е определяло през 2014 г. цена на добавката "задължения към обществото" към тази на тока дори над 100 лв. Получавало се е така, че бабите от Монтанско  плащат парното на софиянци. Няма да позволим вдигане на тази цени, за да се субсидира през цената на тока тази на парното, заяви Иванов. 

Решението за поскъпването на парното от 18 до 38% ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 7 април.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари