Поскъпва стажът за пенсиониране

0
От 1 август ще даваме по 154,44 лв. за всеки месец недостигащ стаж
От 1 август ще даваме по 154,44 лв. за всеки месец недостигащ стаж

От 1 август ще даваме по 154,44 лв. за всеки месец недостигащ стаж

Излизането в пенсия ще поскъпне за всички хора, на които не им стига осигурителен стаж. Причината за това е, че от 1 август минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се, за земеделските производители и тютюнопроизводители нараства от 710 лв. на 780 лв. Промяната е заложена в проекта на бюджет за 2023 г., който беше одобрен от бюджетната комисия към парламента. Според Кодекса за социално осигуряване (КСО) хората, на които не им достига стаж за пенсия, могат да платят за всеки недостигащ месец вноска в размер на 19,8% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се граждани.

От 1 август 2023 г. за всеки месец недостигащ стаж хората трябва да платят по 154,44 лв. Това означава, че за една година допълнителен трудов стаж трябва да внесат в държавната хазна 1853,28 лв., а за максималния срок от 5 години трябва да платят 9266,40 лева, пише вестник "Труд".

В момента вноските се правят на база действащия минимален осигурителен доход от 710 лв. До края на юли покупката на един месец стаж струва 140,58 лв. Ако не ви достига година стаж, трябва да платите 1686,96 лв., а цената за всичките 5 години, които по закон може да бъдат купени, е 8434,80 лв. Остава по-малко от месец, за да се възползвате от по-ниските цени при покупката на стаж. От 1 август вноската за всеки месец недостигащ стаж нараства с 13,86 лв. За недостигаща една година увеличението е със 166,32 лв., а за максималните 5 години трябва да платите допълнително 831,60 лв.

През миналата година 4093 души са си купили осигурителен стаж за пенсиониране, показват данни на НОИ. Средният брой месеци осигурителен стаж, които не са им достигали, за да се пенсионират, е 23. През миналата година са отпуснати малко над 52 хил. нови лични пенсии за стаж и възраст. Това означава, че близо 8% от всички нови пенсионери са доплатили за стажа си.

През настоящата година, за да излязат в пенсия жените трябва да са навършили 62 години и да имат стаж от 36 години и 4 месеца. Изискванията за мъжете са навършени 64 години и 6 месеца и стаж от 39 години и 4 месеца.

Възможностите за купуване на осигурителен стаж са посочени в КСО и се допускат само в точно определени случаи. Има три варианта, при които хората могат да купят стаж за пенсия: за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, за периода, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред.

Хората могат да купят както целия период на обучението си във висши и полувисши училища, така и само част от този период. Ако купуват целия период, трябва да представят удостоверение от съответното учебно заведение за срока на обучението по съответната учебна дисциплина. В удостоверението периодът трябва да бъде посочен от датата на започването на обучението до датата на неговото завършване. Не е необходимо да се представя такова удостоверение, когато купуват само няколко месеца стаж.

Купеният стаж се зачита за осигурителен от трета категория и може да се ползва само при пенсиониране. Преди да купят стаж хората трябва да проверят в териториалното поделение на НОИ точно колко време не им достига за пенсия. Защото, ако платят по-голяма сума от необходимата, това няма да им осигури по-висока пенсия, но ще имат право да поискат надплатената сума да им бъде възстановена от съответната териториална дирекция на НАП. Недостигащият осигурителен стаж се преценява към датата на подаване на заявлението. Пенсията се отпуска от датата на заявлението, след като са внесени дължимите осигуровки. Внасянето на осигуровките за недостигащия стаж става по банков път след подадена декларация.

Удостоверението за “закупен недостигащ стаж” се издава от териториалното поделение на НОИ въз основа на документа за внесените осигуровки. Осигурителният доход за времето, за което е купен осигурителен стаж, не се взема предвид при изчисляване на индивидуалния коефициент на пенсионера.

Вдигат обезщетенията за втората година на 780 лв.

Обмислят съкращение на трите години майчинство

Максималната пенсия остава 3400 лв.

Премиерът Николай Денков чака научен анализ на Европейската комисия, от който да стане ясно дали трите години платен и неплатен отпуск за майчинство допринасят за повишаване на раждаемостта.

Трите години майчинство в България може да бъдат съкратени. Това стана ясно от отговори на премиера Николай Денков във фейсбук на въпроси, поставени от граждани. Един от поставените въпроси беше какво прави правителството за демографския проблем в станата.

Премиерът Денков обясни, че на ниво Европейска комисия подготвят анализ как би могъл да бъде решен демографският проблем. Идеята е в този анализ да бъдат посочени научно доказани начини за увеличение на раждаемостта. Николай Денков обясни, че в момента няма научни доказателства, че дългото майчинство в България стимулира раждаемостта и затова с интерес очаква какви ще бъдат резултатите от анализа на Европейската комисия. Но пък е ясно, че дългото майчинство пречи на майките да се върнат по-бързо на работното място, обясни той.

С бюджета за 2023 г. от Министерството на финансите предлагат обезщетението за майчинство през втората година да нарасне от 710 лв. на 780 лв. А освен това идеята е промяната да влезе в сила със задна дата - от 1 януари. Но как точно ще бъдат изплатени допълнителните суми за първите седем месеца от годината преди приемането на бюджета предстои да бъде уточнено.

Минималната пенсия вече беше увеличена от 1 юли на 523,04 лв. Но в бюджета за 2023 г. е предвидено размерът на максималната пенсия да остане без промяна на 3400 лв.

Любомир Дацов, Фискален съвет: Няма политика срещу инфлацията

Бюджетен дефицит от 3% не е приемлив, защото през тази и всяка от следващите години той ще подпомага инфлацията. Това заяви Любомир Дацов от Фискалния съвет по време на обсъждането на проекта на бюджет за 2023 г. в бюджетната комисия към парламента. В бюджета няма изявена антиинфлационна политика, добави Любомир Дацов.

Според него бюджетът за 2023 г. би трябвало да е с дефицит около нулата или дори с малък излишък, за да се смачка инфлацията. Но вместо това в бюджета за тази и за следващите години са предвидени дефицити, които не са заради инфлацията, а заради ръст на социалните разходи, коментира Любомир Дацов. Според него, ако през следващите години има желания да отидем към бюджет без дефицит, това ще бъде трудно без да се вземат мерки за увеличение на приходите.

В бюджета липсват антиинфлационни мерки, което е необходимо за членството ни в еврозоната, коментира и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Синдикатите подготвят протести

Недоволни излизат на улицата

Митинг следващата седмица

Синдикатите подготвят протест, обяви Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ “Подкрепа”.

В момента се подготвят протести, най-вероятно те ще бъдат проведени следващата седмица и то не само в София. Водим разговори с нашите структури, кой, къде и доколко е склонен да премине към безсрочни стачни действия, заяви Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ “Подкрепа” по повод проекта на бюджет за 2023 г.

Синдикатите не са доволни от това, че минималната заплата ще остане без промяна до края на годината, както и от това, че повечето хора в администрацията няма да получат увеличение на заплатите.

Виждаме, че ръководещите се пробват да прокарат допустимо най-бързо законопроекта за Бюджет 2023 през Народното събрание. Т. е. ние нямаме време. В случай, че някой е неудовлетворен от трудовото си заплащане, то сега е моментът да упорства за увеличение на минималната работна заплата и за увеличение на личната си заплата”, заяви Ваня Григорова.

Проектът на бюджет предвижда минималната заплата да остане 780 лв. до края на годината. Освен това е предвидено увеличение на заплатите с 10% само в администрациите, които не са получили увеличение през миналата година, както 15% ръст на заплатите в общините. Реално повечето хора в централната администрация ще останат без увеличение на заплатите през настоящата година. Изключение правят учителите, за които е предвидено заплатите им да бъдат увеличени, така че отново да са с 25% по-високи от средното възнаграждение в страната.

Необходими са пари за нови униформи

Полицаите искат 10% увеличение на заплатите

Искат средства за оборудване

Полицаи от Силистра излязоха на протест по време на обедната си почивка.

10 на сто увеличение на заплатите, повече средства за поддръжка на материалната база и оборудването, за ремонт на автомобилите и за подновяване на униформите. С тези искания към финансовото министерство синдикатите в МВР вече организираха два символични протеста, вторият от които беше вчера. Те се провеждаха без униформените да прекъсват работа, а само през обедната почивка като излизат пред районните полицейски управления и пожарните служби.

Напоследък се лансира тезата за увеличение на заплатите срещу преструктуриране в системата. Тази теза е крайно несъстоятелна. Реформите и преструктурирането на МВР се правят от политиците, а не от хората, които са на улиците”, коментира Валентин Попов, председател на най-големия полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР. Попов участваше и в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество преди дни, на което обсъдиха бюджета, и заяви, че полицаите не трябва да понасят негативи от това, че тезата на финансовия министър Асен Василев е да дава повече средства на реформирани системи.

Ако исканията на полицаите не бъдат чути, те са готови да организират национален протест пред Народното събрание между двете четения на закона за държавния бюджет.

Национален синдикат на пожарникарите и спасителите “Огнеборец” отбеляза, че предвидените в проекта на закон за бюджета разходи за издръжка намаляват значително, както и капиталовите разходи. Конкретно в Бюджетна програма “Пожарна безопасност и защитата на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации” се предвижда значителен спад във финансирането на разходите за издръжка (с около 6 млн. лв., което е с 1/5 по-малко спрямо 2022 г.) и финансирането на перо “Капиталови разходи” (с около 9 млн. лв., което е с 2/3 по-малко спрямо 2022 г.). Предвидените средства са нищожна сума за поддръжка и основен ремонт на немалкия сграден фонд на пожарните, както и за придобиване на дълготрайни материални активи.

Управителният съвет на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите “Огнеборец” настоява за увеличаване на средствата за персонал в проекта на бюджет за МВР за 2023 г. и запазване на сумите за издръжка и капиталови разходи на ведомството поне на нивата от 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари