Пощенска марка ознаменува 135 години български митници

0

Днес в употреба бе пуснато специално филателно издание - пощенска марка и специален пощенски печат на тема „135 години български митници". На церемония в Централно митническо управление марката бе валидирана от директора на Агенция „Митници" Павел Тонев и изпълнителния директор на „Български пощи"ЕАД Валентин Петков.

Как по-добре да отбележим 135-годишнината на митниците, освен с пощенска марка - своеобразен символ на пътуването, на обмена на пратки, на размяната на информация, най-общо казано на комуникациите. Българските митници и българската марка навлизат в делника почти паралелно, през 1879 г. и това не е никак случайно. И двете - и марката, и митниците, са символ на създаването и укрепването на новия икономически и обществен живот в свободна България", заяви по време на церемонията Павел Тонев и допълни: „Водещ приоритет за нас е намирането на баланс между намаляването на бариерите пред международната търговия, от една страна, и от друга - гарантиране на сигурността и безопасността на външните граници на Европейския съюз."

Изпълнителният директор на „Български пощи" Валентин Петков отбеляза, че и двете институции са с традиции и през всички тези години са имали тясно и ползотворно сътрудничество.

Пощенската марка е с формат 25/50 мм и номинал 0.65 лв. Отпечатана е с офсет на бяла гумирана хартия и има гербовидна перфорация. Тиражът е 11 000 броя, а проектът е изработен от художника доц. Кристина Борисова. Като вдъхновения за дизайна на марката служат Указ №2 на Княз Александър І Батенберг, с който са създадени митниците, както и съвременното лого на институцията. Специалният пощенски печат ще бъде предоставен за използване в Пощенска станция 1000 София до 8 август 2014 г., а свободният тираж от пощенски марки ще бъде разпространен в по-големите пощенски станции из цялата страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари