Посетител падна в "Предверието на ада" в португалски музей

0

Възрастен италианец беше приет в болница, след като падна в инсталацията "Слизане в преддверието на ада" на изложбата на скулптора Аниш Капур в музея Сералвиш в Порто, съобщи Сайънс алърт.

Инсталацията прилича на двуизмерен черен кръг, нарисуван на бетонния под на залата. В действителност тя е истинска дупка с дълбочина 2,5 м.

Илюзията се създава с изключително черна боя, която покрива вътрешните страни на дупката, така че те почти да не отразяват светлината. Затова е трудно дупката да бъде видяна с невъоръжено око. Около нея няма предпазни въжета и предупредителни табели, макар и служител в залата да предупреждава за опасността, предава БТА.

Преди две години Аниш Капур купи изключителните права върху "Вантаблек" - най-черния материал на земята, изобретен от британски учени през 2014 г. Той може да поглъща 99,96 процента от ултравиолетовата и инфрачервената светлина. Ефектът се постига с милиони въглеродни нанотръбички.

Творбата "Слизане в предверието на ада" е създадена през 1992 г., преди изобретяването на "Вантаблек". Освен ако Аниш Капур не я е ретуширал, ефектът в нея е постигнат от самия него.

Достъпът до творбата е забранен след инцидента от съображения за безопасност, а и за да бъдат поправени щетите. Скоро тя отново ще може да бъде гледана от посетителите на музея.

Пострадалият мъж, който е 60-годишен италианец, вече е изписан от болницата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари