Пороят отнесе магистрала

0
Напълно е скъсан пътят за село Брод
Напълно е скъсан пътят за село Брод Снимка: Монитор

Пороят през почивните дни е отнесъл части от изграждащата се магистралаМарица“ край димитровградското село Крепост, съобщиха от областната администрация. Част от насипите и съоръженията в почти готовия Лот 2 от Димитровград до Харманли са били залети и изровени от придошлите води. Напълно е скъсан пътят за село Брод.

При последното наводнение реките Меричлерска и Мартинка преляха и заляха отсечката, свързваща Димитровград с Брод, Злато поле и Долно Белево. Асфалтът частично е разрушен, а преминаването в момента е затруднено. Има опасност трите села да бъдат напълно откъснати от общинския център. От тук всеки ден ще пътуват деца след старта на учебната година на 15 септември. Равносметката от водното бедствие за Димитровград е, че наводнените обекти в населените места са 187, като някои от сградите са напълно увредени. Скъсани са дигите на р. Марица при с. Райново и с. Брод и на р. Мартинка. Има скъсана и язовирната стена на микроязовира в с. Странско. Спасители разказаха, че в с. Райново мъж отказа да напусне къщата си въпреки потопа. Слави Краев твърди, че има храна за няколко дни, но държи да остане в дома си, за да пази имота и животните си.

Според областния кризисен щаб сериозни поражения има и в община Симеоновград, където са наводнени 35 къщи в с. Калугерово, с. Дряново и общинския център. Въпреки че ситуацията се нормализира, бедственото положение за общините Димитровград, Харманли и Симеоновград остава до 11 часа на 9 септември.

В община Бургас започнаха описите на нанесените от пороя щети. Експерти заснемат разрушенията, за да може да се внесе аргументирано искане за финансова помощ до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, съобщиха от общината. Кметът Димитър Николов е разпоредил за нуждите на пострадалите рибари от Ченгене скеле да бъде осигурена тежка техника. Вчера към мястото на разрушеното от водната стихия селище потеглиха камиони и кранове. Веднага след това е започнало разчистването на едрите отпадъци и разрушената инфраструктура. Започна и изваждането на потопените от пороя лодки. От приливната вълна в селището е оцеляла само една лодка, която е била изхвърлена на покрива на къщата. Движението в селището е затруднено, до много от постройките няма достъп. Отново със заповед на кмета на рибарите вчера бяха доставени строителни материали, с които трябва да се оформят подходи към отделните сгради. По груби сметки към този момент щетите в Община Бургас са за над 1,5 милиона лева.

На предстоящата общинска сесия съветниците ще гласуват финансова помощ за семействата на двете загинали от приливната вълна на пътя Созопол - Бургас в района на парк Отманли жени – 69-годишната Недялка Танева и 21-годишната Камелия Желязкова. В тяхна памет вчера в Бургас беше ден на траур.

И Приморско обяви траурен ден заради 27-годишния Исуф Илязов, станал жертва на преливането на река Ропотамо. Мъжът работел като пастир в село Ясна поляна и живеел в микробус. В деня на бедствието той бил пометен от придошлата вода. Тялото му бе открито от служителите на РУП - Приморско.

Над 50 къщи в село Ново Паничарево бяха наводнени на 6 септември, разрушена е конструкцията на моста, свързващ Ново Паничарево и Ясна поляна. Придошлата река отнесе и моста в с. Веселие.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари