Фермер: Поредица от грешки доведе до кризата с цените на зърното

0
​Според фермера Ангел Вукодинов компенсациите на ниво ЕС трудно могат да решат проблема
​Според фермера Ангел Вукодинов компенсациите на ниво ЕС трудно могат да решат проблема Снимка: Facebook

Според фермера Ангел Вукодинов компенсациите на ниво ЕС трудно могат да решат проблема

"Поредица от национални грешки допринесе за кризисната ситуация с реализацията на българско зърно", смята фермерът Ангел Вукодинов.

"Миналата година, след избухването на войната в Украйна през февруари, през март тогавашното редовно правителство направи всичко възможно да бойкотира добрия иначе български износ. Тогавашният вицепремиер и финансов министър излезе и каза: аз не мога да забраня износа, но мога да го забавям максимално в законовите срокове. Защото България нямала интерес, виждате ли, да изнася при една много добра международна конюнктура. И вместо да бъде изнесено българското зърно тогава на добри цени, да бъдат освободени складовете, ние направихме точно обратното. След това заговорихме за 1 милиард лева, с които сме щели да купуваме зърно и да попълваме държавния резерв. И всичко това се натрупа успоредно с безмитния внос на украинско зърно в България и тъй наречените коридори, които трябваше да бъдат отворени", коментира Ангел Вукодинов, предаде БНР.

"Не обвинявам украинските фермери, защото сигурно те са на още по-тежко положение от нас. Бих казал, че спрямо тях най-вероятно има и мародерски действия, защото това зърно-за да дойде толкоз евтино в България, от тях трябва да е купено още много по-евтино", добави зърнопроизводителят.

Според Ангел Вукодинов компенсациите на ниво ЕС трудно могат да решат проблема.

"При слънчогледа компенсацията е около 2 лева на декар, а само загубите от продължителното му съхраняване са няколко пъти по-високи", подчерта Вукодинов.

"Да бъдем солидарни с Украйна, но това да не бъде за сметка на фермерите", призова той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари