Поръчвал ли е ГДБОП софтуер за подслушване на Фейсбук?

0
Очаква се ГДБОП да излезе с официално опровержение
Очаква се ГДБОП да излезе с официално опровержение

От самата обществена поръчка се вижда, че за да работи програмата, трябва USB кабел, с който тя да бъде свързана към устройството

ГДБОП е поръчвал софтуер не за подслушване на фейсбук, вайбър, уатсап и други мобилни приложения за чат комуникация, както писа в. "Сега", препечатан и от други медии, а ще сваля информацията от иззети като веществени доказателства смартфони и таблети на бандити. Това казаха за "24 часа" антимафиоти.

Те обясниха, че няма нищо вярно в появилите се в медиите писания, че дирекцията е поръчала шпионски софтуер, с който ще подслушва хората. Повод за текстовете стана обществена поръчка на програма за "извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения като "Вайбър", "Скайп", "УатсАп", "Фейсбук Месинджър", "Уичат", "Лайн", "КакаоТолк", "Кик Месинджър" и др". Вероятно заради невнимание авторите на текста в "Сега" бяха написали, че така от дирекцията ще могат да подслушват всички хора, които ползват приложенията.

Всъщност обаче дори от техническите изисквания се разбира, че за да работи програмата, трябва USB кабел, с който тя да бъде свързана към устройството, от което да бъде извлечена информацията. След кратка справка в сайта на компанията, спечелила търга, става ясно, че за 18 хил. лв. без ДДС са взети три програми - SQLite Viewer, Android Root и Plist Viewer.   Първата отравя файлове с данни като .sqlite и .db., в който са оперативните данни на операционната система Android. Android Root пък дава пълен достъп до файловете в устройството. С  Plist Viewer пък могат да се разгледат .plist файлове, които се ползват от смартфоните и таблетите на Apple - iPhone и iPad. 

Очаква се заради подвеждащите информации ГДБОП да излезе с официално опровержение.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари