Ползите от валсартана са повече от рисковете

0
Професор Георги Момеков коментира кой следи за безопасността на лекарствата
Професор Георги Момеков коментира кой следи за безопасността на лекарствата Видео: NOVA

„Валсартанът в терапията на хората с хипертонията е едно от най-новите вещества в лекарствата."

"Истината е, че ползите, които те дават като редукция на кръвното налягане и намаляване на рисковете от усложнения е огромна и съотношението ползариск, дори с този примес, ще бъде положително”, коментира в студиото на „Здравей, България” професорът по фармакология Георги Момеков, предава NOVA.

Нито едно лекарство не е абсолютно чисто като вещество, защото това не е възможно. Допустимо е субстанциите да имат някакви примеси, но тъй като този примес не е бил очакван, не е бил следен. Но така или иначе няма нищо скрито”, коментира още проф. Георги Момеков.

По думите му, това, че в партиди на този производител са открити примеси, не означава, че същото количество примес ще попадне във всички таблетки, защото има различни процеси, при които и част то примеса може да бъде окислен или да изчезне.

На въпрос кой следи за безопасността на лекарствата, проф. Георги Момеков отговори: „Лекарствената безопасност се следи най-стриктно от притежателите на разрешения за употреба. Те трябва да предават периодични доклади за безопасност. В момента Европейската агенция по лекарствата прави оценка на риска. Докладът, с който те ще излязат, ще съдържа съвети какво може да се направи, за да се намали в бъдеще риска присъствието или изчезването на този примес”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари