Полша пристъпи към конфликт с Брюксел

0
Законопроект разклати независимостта на полската съдебна власт
Законопроект разклати независимостта на полската съдебна власт

Полша с една стъпка се приближи към конфликт с Брюксел, след като Сената (горната камара на парламента във Варшава) в събота гласува законопроект за Върховния съд.

Критиците на въпросния законопроект се опасяват, че той ще подкопае независимостта на съдебната власт, пише The Financial Times, цитиран от Economic. Законопроектът ще принуди всички съдии от Върховния съд да се оттеглят от постовете си. Изключение ще бъдат съдии, избрани от полския президент да останат.

Документът предизвика протести в цялата страна, като десетки хиляди поляци в четвъртък излязоха на улични демонстрации. Те се обявиха срещу законопроекта и срещу други реформи, които ще дадат на политиците по-широк контрол над съдебната система.

Плановете на полското правителство също така предизвикаха остра критика от Брюксел. Европейската комисия още в сряда даде сигнал, че може да поиска от останалите страни-членки на Европейския съюз да изпратят официално предупреждения към Варшава, ако управляващата партия „Право и справедливост“ продължи да прокарва предложенията си.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари