Половината от спортистите в света нямат мотивация да тренират

1
Проучването е проведено през май, по време на изолацията
Проучването е проведено през май, по време на изолацията Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проучване на МОК откри изненадващо, че 50% от спортистите са имали трудности да останат мотивирани по време на изолацията заради коронавируса.

Проведено през май, допитването е направено след повече от 4000 състезатели, технически екипи и спортни ръководители от 135 страни по света, пише Сега. В този период огромна част от хората по света трябваше да спазват рестриктивни мерки, наложени от техните правителства заради разпространението на COVID-19.

Спортистите, участвали в допитването, са общо 3289, като от тях 61% са елитни, 30% са младежи и девойки, а 9% са вече прекратили активните си кариери. На въпросите са отговорили и 528 членове на техническите екипи на състезателите, а също и 272 ръководни и оперативни кадри на различни национални спортни федерации.

Най-много респонденти на допитването на МОК са от Бразилия (12%), Италия (11%), Германия (9%), Индия (8%) и Япония (7%).

Резултатите сочат, че 56% от спортистите намират за трудно да тренират ефективно, а 50% не могат да останат мотивирани. 32% от запитаните състезатели са имали затруднения да контролират психичното си здраве и да управляват спортните си кариери, докато 30% са заявили, че са загрижени за своя режим на хранене. 

Също немалка част - 27%, твърдят, че имат големи трудности по финансирането на своите занимания и подготовка. Доста по-малко от спортистите се притесняват за други неща, като грижата за своите деца (5%), получаването навреме на олимпийски новини (2%) или нещо друго (4%). И едва 2% от всички запитани са отговорили, че нямат никакви проблеми.

"Много е трудно да тренирам заради купищата ограничения", е цитиран елитен състезател от Южна Африка.

Друг пък - от Ирландия, казва: "Много ми е трудно да съм във форма. Изоставил съм всичко извън спорта, за да се класирам на олимпийските игри, в противен случай ще психясам. Сега обаче това ме напряга - не мога да тренирам, не мога и да работя. Какво да правя?"

"Заради изолацията нямам работа и нямам приходи, за да си финансирам бъдещите състезания. Семейството ми също няма", споделя млад спортист от Перу.

Не е много по-добро положението и при техническите екипи - треньори, психолози, кондиционни специалисти. 63% обявяват, че им е много трудно да помогнат на възпитаниците си да се мотивират. Също повече от половината - 56%, заявяват, че не могат да планират добре подготовката на своите състезатели, а 40% не намират начини да ги подкрепят психологически. И сред тях има мнозина, които се притесняват за бъдещето си, като 27% споделят, че не могат да контролират своята кариера.

Що се отнася до членовете на различни национални спортни федерации, очаквано техните най-големи притеснения са свързани с това, че нямат яснота относно организирането на състезания (69%). Половината (50%) от запитаните считат за голям проблем факта, че не могат да отговорят на въпросите на спортистите, а 45% са загрижени за продължаването на спонсорските споразумения с различни фирми. 

Различни доклади вече сочат, че спортистите и свързаните с тях хора са силно засегнати от социалната изолация, като зачестяват симптомите на депресия и тревожност. Положението се е влошило след официалното отлагане с една година на олимпийските игри в Токио. 

Затова МОК проведе серии от онлайн семинари за подкрепа на спортистите по време на пандемията. Последният бе миналата седмица под ръководството на Клаудия Риърдън, член на групата на МОК за психично здраве. Освен това МОК още през март създаде онлайн кампаниите #StayStrong, #StayActive и #StayHealthy, чрез които съветваше спортистите как да останат активни по време на карантината. И нещо дори по-важно - разпредели допълнителни средства към всички национални олимпийски комитети, предназначени за финансово подпомагане на местните спортисти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари