Половин България е под карантина заради чумата по свинете

0
​Управляващите се сетиха за строги мерки едва когато заразата заплаши да излезе извън контрол
​Управляващите се сетиха за строги мерки едва когато заразата заплаши да излезе извън контрол Снимка: БГНЕС

Половин България от понеделник е под карантина заради разрастващата се епидемия от африканска чума по свинете. Но под засилен контрол ще бъдат и всички области, в които има регистрирани индустриални свинекомплекси. Наред с обявеното извънредно положение в няколко области в Северна България започва и строг контрол за нерегламентиран пренос на свинско месо през старопланинските проходи Шипка и Хаинбоаз. За контрол на животните, които постъпват в кланиците, ще се грижат денонощно ветеринари и военна полиция.

Това стана ясно след днешното заседание на националния щаб по епизоотиите, който се ръководи от вицепремиера Томислав Дончев, пише Вестник СЕГА. Щабът се свиква за първи път от септември миналата година, когато заседава заради чумата по дребните преживни животни, въпреки че от две седмици насам заразата по прасетата порази три от най-големите ферми - в русенските села Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Само в тях трябва да бъдат евтанизирани и загробени около 90 000 животни.

Досега са регистрирани 22 огнища на заразата в 6 области - Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. След заседанието на щаба бе решено да се въведат 20-километрови карантинни зони около всички индустриални свинекомплекси в България. "В тях няма да се допуска отглеждане на прасета без гарантирана биосигурност и ще бъде засилен контролът за движение на животни", обяви земеделският министър Десислава Танева. Тя уточни, че в тези зони не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. Реално това означава, че всички прасета, отглеждани в така наречения "заден двор", трябва да бъдат заколени. От Агенцията по храните също призовават хората да започнат да колят домашните прасета, като напомнят, че месото трябва да премине термична обработка.

Извънредно положение досега е обявено в областите Русе, Плевен, част от Бургас, Враца, Велико Търново и Добрич. Единствено в Добрич досега няма установено огнище на чума, но заради концентрацията на индустриално производство там областният управител нареди до 5 август да бъдат ликвидирани всички домашни прасета - мярка, която би трябвало да е приложена в цялата страна още от миналата година.

Регистрираните индустриални свинекомплекси у нас са 65, като 3 от тях вече са обхванати от заразата. Новите мерки ще обхванат останалите 62 комплекса. Защо това не е направено досега, откакто стана ясно, че чумата е на границата ни, не бе обяснено. Реално промишленото производство на свине у нас е концентрирано в Северна централна, Североизточна и Югоизточна България. Ако оповестените вчера мерки бъдат приложени, реално всички прасета, отглеждани извън свинекомплексите, ще трябва да бъдат изколени.

Епизоотичната комисия е взела решение кланиците да бъдат под постоянно наблюдение от ветеринарен лекар и военна полиция. Целта е да не се допуска клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност. У нас има 110 регистрирани кланици, от които 67 са за клане на свине. Освен това още от края на миналата седмица има издадена заповед на министъра на околната среда и водите, според която всички искания за площадки за загробване на животни ще бъдат съгласувани в максимално кратък срок, за да няма забавяне. „Тази седмица всички задължени лица трябва да определят площадки и в свинекомплексите, и в населените места“, обясни министър Танева. Тя не уточни дали това е част от превантивните мерки, които би трябвало да са взети отдавна, или подготовка за евентуален пик на заболяването.

Освен проверките по старопланинските проходи се работи и по сигнали за нерегламентирани тържища на месо. 

По повод обезщетенията Десислава Танева припомни, че стопаните на всички регистрирани евтаназирани животни ще бъдат обезщетени от държавата съгласно действащата наредба. След това страната ни подлежи на рефинансиране на този разход от страна на Европейската комисия, който е в размер от 50% до 100%, а за България се очаква обезщетението да бъде 75%.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари