Полицията се пренатегна на Бойко Борисов, защото така е свикнала

0
Егото на властта винаги тежи повече от обществения интерес
Егото на властта винаги тежи повече от обществения интерес

Няма авторитарна държава, в която можеш безнаказано да засегнеш Първия.

Защото има полиция, а тя е призвана да бди и охранява егото на властта. За разлика от полицията в скучните демократични държави, която се занимава с обикновената задача да пази гражданите, пише вестник СЕГА.

Циркът с махленското изпълнение на един подпийнал магистрален строител нямаше да достигне такива висини, ако не се беше намесила полицията - стожер на реда и името на премиера.

Сега всеки, пропуснал да види клипа, в който между две протяжни чалги се пелтечи за особена мъжка дружба, успя да го изгледа. Известно е, че когато пренавиеш един винт, той превърта и ефектът става обратен. Така благоевградската полиция се пренатегна на Борисов от желание шефът й да блесне или от други благородни подбуди. Факт е, че в тази история няма добри герои - на площада в симитлийското село Черниче си дадоха среща алкохолът и простащината, един доскоро близък до властта магистрален строител, осъден за грабеж и подсъдим за рекет собственик на сайт, известен певец, още по-известен актьор и безкритично местно население. Мила родна картинка!

Трагикомедията с неочаквани обрати достигна върховата си точка, когато МВР реши да държи сметка на собственика на строителната фирма "Агромах" Методи Бачев за нецензурни думи по адрес на Бойко Борисов и дори го арестува. Иначе Борисов не обръщал внимание на пиянски приказки. Така ни уведоми лично премиерът. Както ни уведоми, че не познава строителя, с когото греят заедно на многобройни снимки на строежа на магистрала "Струма".

Друга спестена подробност е, че от няколко месеца се води разследване за укриване на 14 млн. лв. ДДС от същата тази фирма. Не се е чуло обаче по това разследване да има арести. Вместо това прокуратурата добави нови подробности - как служителка се опитала да изнесе сак с 1 млн. евро, а по-късно разследваща полицайка от ГДБОП провела по своя инициатива втори разпит на свидетел, който започнал да твърди, че милионът е негов и желае да си го получи.

Това тогава предизвика гневна реакция от страна на зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Последствия нямаше, не се чу разследването да се е забързало, нито някой да е обвинен, камо ли да е задържан. За сметка на това МВР не остана безучастно към репликите на Бачев на събора в с. Черниче и видя в тях хулиганство, нарушаване на обществения ред и неуважение към обществото (в частност към неговия най-известен представител).

Изненада няма. Щеше да има, ако полицията не се беше самосезирала. Но такива са ни полицаите, такава им е школовката, научени са да са сервилни, знаят, че всички са равни пред закона, но някои са по-равни. Затова мерникът на МВР е неточен и очевадни нарушения остават ненаказани, а частни проблеми се решават със силите на реда. Естествено - с парите на данъкоплатците. Какво ли им набиват в главите на униформените, за да повярват, че държавата не е система от институции, които се движат от закони, а еднолична фирма, в която командва най-големият началник?

Прокуратурата, която формално води предварителната проверка за хулиганство срещу Бачев, набързо се дистанцира от скандала и заяви, че не е нареждала ареста му. Висшето ръководство на министерството също си изми ръцете с шефа на полицията в Благоевград. Така усилието да се опази името на премиера изведнъж се превърна в "превишаване на полицейски правомощия и непремерени действия по отношение на граждани", а регионалният полицейски началник се прости с поста си. Вината му обаче е под сериозно съмнение - в тази система всички знаят, че действаш само ако ти наредят. Дотогава стоиш и чакаш нареждане "от горе". Особено пък в такъв деликатен случай.

А иначе не се е случило нещо изключително. По традиция МВР задържа за по 24 часа за щяло и нещяло. Например за изясняване на самоличността, след като са те хванали на улицата без документи. Тогава няма превишаване на полицейските правомощия. Няма и когато полицаите понабият някой арестант. Друг е случаят, ако бъде арестуван строител на магистрали, който утре може отново да се изтъпанчи при рязането на поредната лента.

В тази третокласна сапунена опера живеем от години. Такива са националните ни герои, такъв е елитът ни, такива са бизнесмените ни. Но защо са такива институциите ни? Очевидно те ще продължават да бъркат обществения интерес с личния интерес на властта дотогава, докато това се изисква от тях. Или докато им се дава такъв пример. Със сигурност гражданите, публичната собственост, бюджетните средства не представляват такава ценност, каквато е името на Началника. Така че сме в очакване на следващата серия.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари