Бойко Борисов с послание към МВР

0
Борисов: Недопустимо е униформени да вършат незаконни действия
Борисов: Недопустимо е униформени да вършат незаконни действия

Във връзка с вчерашните протести на полицаите и блокирането на големите градове в страната днес се проведе среща при премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Novini.bg.

На срещата участие взеха главният секретар на МВР Георги Костов и министрите на вътрешните работи и на финансите Румяна Бъчварова  и Владислав Горанов. Постигнато е решение социалните придобивки за служителите от МВР да се запазят. Ограничаването на размера на обезщетението при пенсиониране ще се отнася само за новопостъпилите. Всички, които в момента работят, при прекратяване на служебното си правоотношение с МВР получават толкова брутни заплати, колкото прослужено време имат, но не повече от 20. Промените са само за новопостъпилите. Порционът за храна остава същият. Класът "прослужено време" се консолидира в основното месечно възнаграждение. 

Министър-председателят се обърна с послание към МВР, армията и министерство на правосъдието. Борисов заяви, че е крайно недопустимо униформени служители без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия.

"Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по всички теми. Това да затвориш двумилионен град и да покажеш сила е абсолютно недопустимо. 180 млн. за 2015 година сме дали за МВР, а не за догодина. 57 млн. повече даваме за армията. Може би полицейският синдикат трябваше да протестира как се пуска под гаранция от 500 лв. човек ударил полицай. Не им отива на ДПС, и най-вече на БСП, да говорят за парите за МВР, защото те без никакво финансово обезпечение приеха да бъдат увеличени заплатите на служителите", каза още Борисов.

"Единственото, за което имат право служителите на МВР е, че когато са подписвали договори с държавата или са назначавани на работа, е било при дадени условия. Първо, всеки, който си позволява да прави незаконни действия, ще попадне под ударите на закона. Благодаря на Българската армия, че се отнесе с уважение към проблема. Разграничаваме служителите на МВР, пожарната и армията на първа и трета категория труд. Тези, които са на студа, на жегата, пазят границата, гасят пожарите са първа категория и ще се ползват с привилегии. Мисля, че това обществото ще го толерира и разбере. Останалите служители, които имат работа, като всички останали държавни служители, да се подчинят на тази логика", допълни премиерът и се обърна към главният секретар Костов: "Ще ти дам листче да им съобщиш и от там да правят каквото знаят. Те ме познават добре и знаят, че това е последния им шанс да говорят на разбираем език", категоричен беше Борисов.

"Надявам се да размислят съдии и прокурори, за заплатите, които получават, защото ние сме добри и сега дадохме 45 млн. лева. Само да ви съобщя за сведение, в останалите държавни служби взимат между 3 и 6 заплати при пенсиониране. Отпуските стават 20 работни дни, защото има служители с отпуски по 400 работни дни и отгоре, а не ги ползват. Изчакват да им ги платим, а иначе плащаме за извънреден труд. Заради такива тарикати, отпуските стават 20 дни", разкри министър-председателят.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари