Полицаи тръгват с шумомери по селата

1
До 5000 лева глоби за нарушителите
До 5000 лева глоби за нарушителите

С апарати за замерване на шума ще бъдат оборудвани полицаите, които обслужват селата от Родопската яка.

При сигнал за висока музика във времето за почивка те ще констатират на място нарушенията с уредите.

"По този начин се надяваме да осигурим спокойствие на жителите на населените места. Досега служителите на реда нямаше как да докажат, че някой безпокои останалите", обясни кметът на община "Родопи" Пламен Спасов, пише 24 часа.

Администрацията му ще закупи техниката, след като съветниците приеха нова наредба за осигуряване на обществения ред. В нея е записано, че се забранява вдигане на шум от 14 до 16 ч. и от 22 до 8 ч. в делници. В дните, предхождащи уикенди и празници, трябва да се пази тишина от 23 до 10 ч. При надвишаване на децибелите полицията ще дава предписания, като ще посочва и конкретен срок за изпълнението им. За повторно неспазване на правилата глобата за физически лица е от 50 до 200 лева, а за юридически - от 200 до 5000 лева.

В МВР ще се води и регистър на нарушителите, където те ще фигурират с трите си имена и ЕГН, дата на извършване на неправомерното действие и акт.

Според новата наредба търговските обекти на територията на "Родопи" ще могат да работят от 6 до 23 ч. Единствено кметът на общината ще издава разрешение за удължаване на графика, което ще бъде съгласувано с съответното районно управление и ще важи до 2 г., но ще се отнема при жалби на граждани и системно смущаване на тишината.

С наредбата се забранява играенето на хазарт по улиците, площадите, парковете и зелените площи в "Родопи", лепенето на обяви и реклами по обществените сгради, поставяне на естради и палатки без разрешение от местната управа. Предвидените санкции за граждани са от 50 до 200 лева, а юридически и еднолични търговци от 200 до 5000 лева.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари