Полицаи и медици в Румъния излязоха на протест

0
Полицаите искат актуализация на пенсиите на полицаите и военните с равнището на инфлация
Полицаите искат актуализация на пенсиите на полицаите и военните с равнището на инфлация Снимка: Монитор

Националният синдикат на полицаите в Румъния протестира днес с искания за "размразяване" на заплатите и пенсиите, съобщава информационният сайт Зиаре. Вчера с подобни искания протестираха и представители на здравния синдикат "Санитас"

Полицаите искат актуализация на пенсиите на полицаите и военните с равнището на инфлация, увеличаване с 25 процента на добавката за риск и напрежение, актуализация на купоните за храна според индекса на потребителските цени и отпускане на допълнителен бонус за медицински риск за полицаите, които са на първа линия в борбата с пандемията, предава Монитор.

В протестната акция се включиха и представители на Синдиката на освободените от работа военни кадри, които са недоволни от "политиката на правителството за хвърляне на кризата изключително на плещите на работещите и пенсионерите".

Здравният синдикат "Санитас" пък обсади вчера министерството на финансите с настояване за повече средства за здравеопазването, за инвестиции в държавните болници и коректно заплащане на работещите в системата на здравеопазване и социални грижи. Протестиращите носеха плакати с надписи като "Нямате съвест, ако провалите здравеопазването" и "Когато режете от бюджета, вземате човешки живот".

Синдикалистите заявиха, че искат да обърнат внимание на "онези, които разпределят ресурсите на тази държава, че по-малък бюджет за здравеопазване в година на пандемия е изключително несправедлив акт по отношение на работещите в системата, както и дълбоко неморален акт по адрес на гражданите на Румъния, които имат нужда от сигурност в системата на общественото здравеопазване, която да може да ги спаси от смъртоносния вирус, да лекува острите и хроничните заболявания, и да осигурява спешна медицинска помощ".

Новото румънско правителство, встъпило в длъжност на 23 декември 2020 г., одобри извънредно постановление, с което замрази заплатите в бюджетния сектор през 2021 г. на нивото от декември 2020 г. Целта е да бъдат осигурени бюджетни икономии в размер на 17 милиарда леи тази година. Работещите в редица бюджетни сектори вече организираха протести срещу решението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари