Политолог: Ще има нужда от коалиционно управление, всички партии трябва отчетат това

0

Единственият успех след изборите ще бъде дали може да се състави стабилна и смислена коалиция

Противопоставянето между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ придобива форми на открита война, заяви в интервю за БГНЕС политологът Цветанка Андреева.

"Много бяха дефицитите в управлението на правителството на „Продължаваме промяната“, начело с премиер Кирил Петков. Игрите с енергийната и газова сигурност показаха, че той не може да борави със системите за сигурност."

"Предизборната коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ беше дълбоко невъзможна и поради тяхното различно отношение по отношение на „Газпром“ и газовите доставки."

"Ставаш добра политическа сила, когато съумееш да бъдеш опозиция – това ГЕРБ го доказа. Сега те трябва да преодолеят изолацията, която се опитват да им наложат отвън.", добави Андреева.

Предизборната кампания следва логиката на разпада на последното 47 Народно събрание, което преждевременно и фатално свърши и изчерпа живота си.

„Конфронтацията, която се наложи в него, в хода на кампанията още повече се изостря. Противопоставянето между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ добива форми на открита война“, подчерта тя.

Според нея в предизборната обстановка властта е основна цел, но след изборите тя се превръща в отговорност. Сега сме в етап, в който властта е цел за всички партии.

„По пътя към тази цел всички средства са позволени, но всички участници в изборите трябва да знаят, че успехът, който обществото вижда е различен от техните предизборни визии. Единственият успех във вечерта на 2 срещу 3 октомври ще бъде, ако има индикации, че в държавата може да се сформира дългосрочна, здрава и смислена коалиция, която да управлява в парламента и да излъчи изпълнителна власт“, предупреди политологът.

Цветанка Андреева определи като липса на компетентност и носене на ясна отговорност поведението на участниците в политическия процес. „Работата на политиците е да гледат и да мислят стратегически напред, те работят с категорията бъдеще и трябва да ни дадат отговор как си представят нашето развитие занапред”, подчерта тя.

Политологът коментира тежкия инцидент в Бургас, при който в опита си да спрат автобус, превозващ мигранти, двама полицаи изгубиха живота си. Цветанка Андреева припомни, че мигрантският натиск не се е случил снощи, а присъства от няколко години. Така че днес, когато първите мъже в управлението правят изявления нека да знаят, че не всичко започва от тях, добави тя.

„Мигрантският проблем няма да бъде решен с репресивни действия, а с дипломация. Турция много добре следи всички мигрантски потоци на своя територия и тя знае накъде се предвиждат тези мигрантски групи. Контактите, които установяваше Бойко Борисов с Реджеп Тайип Ердоган, бяха много решаващи за справяне с мигрантския поток“, подчерта Цветанка Андреева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари