Политолог: Партиите са се пуснали по течението

0
Остава секирата, която виси над разрешаването на проблемите, смята Христо Панчугов
Остава секирата, която виси над разрешаването на проблемите, смята Христо Панчугов Снимка: Фейсбук

Остава секирата, която виси над разрешаването на проблемите, смята Христо Панчугов

"Предизборната кампания беше насочена към допълнително радикализиране и допълнително мобилизиране на тези, които вече са решили да гласуват и за кого. Ако някой реши в последния момент да гласува, то ще е с квадратчето "не подкрепям никого". Кампанията не можа да реши най-важния въпрос - да се отвори към нови гласоподаватели, да привлече нова подкрепа, да създаде нов разказ за това как ще изглежда управлението на България след 2 април. Това остава секирата, която виси над разрешаването на проблемите".

Това каза пред БНР политологът Христо Панчугов.

И допълни, че партиите са избрали по-лесния път - ясния, и са се пуснали по течението:

"Българското общество се пренарежда, очаква нов тип представителство... Разделението в политическата система не отговаря на разделението в българското общество. Докато има това разминаване, ще виждаме ниска избирателна активност и трудно ще се реши как да се управлява".

В предаването "Нещо повече" политологът очерта съществен проблем - "започнахме да гледаме на управлението като на нещо ограничено, тоест, въпросът за управлението се превърна във въпрос за мнозинство, не във въпрос за политически дневен ред, не във въпрос за проблемите и техните решения."

"Хубаво е да видим политици, които си дават сметка за отговорността, която носят. За това, че не е достатъчно да разбират нагласите на обществото. Необходимо е тези нагласи да залегнат в стратегиите на партиите, но и да бъдат променяни. Да се даде посока за бъдещо развитие на тези нагласи, а не да наблюдаваме политици, които са се превърнали в коментатори. Хубаво е да видим поставяне на ясни и обективни цели".

По думите му истинската драма на българската политика е не това, че имаше пет поредни избора, а че четири от тези пет избора предлагаха една и съща стратегия от едни и същи хора, които се опитваха да постигнат един и същи резултат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари