Политици от цял свят отдават почит към Михаил Горбачов

1
Антониу Гутериш нарече бившия съветски лидер „единствен по рода си държавник, променил хода на историята"
Антониу Гутериш нарече бившия съветски лидер „единствен по рода си държавник, променил хода на историята" Видео: NOVA

Той почина на 91-годишна възраст след продължително боледуване

Политици от цял свят отбелязаха заслугите на Михаил Горбачов. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го определени като „надежден и уважаван лидер", изиграл „решаваща роля за прекратяването на Студената война и падането на Желязната завеса."

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече бившия съветски лидер „единствен по рода си държавник, променил хода на историята". „Светът загуби велик световен лидер, отдаден на мултилатерализма и неуморен защитник на мира", заяви Гутериш, цитиран от NOVA.

Почина Михаил Горбачов

Горбачов беше човек на мира, чийто избор е отворил за руснаците пътя на свободата. Неговият ангажимент към мира в Европа промени общата ни история”, написа френският президент Еманюел Макрон.

Президентът Джо Байдън нарече Горбачов „човек със забележителна визия" и „рядък лидер", който е имал „въображението да види, че e възможно да съществува едно различно бъдеще и е имал смелостта да рискува цялата си кариера, за да го постигне". 

Сега сме в нова Студена война. Той направи повече от всеки друг, за да сложи край на старата Студена война. Разбира се, той получи помощ от хора като американския президент Рейгън, британския премиер Тачър, френския президент Митеран, германския канцлер Кол. Но без Горбачов те никога нямаше да успеят да сложат край на Студената война. Ако го нямаше Горбачов, старата Студена война щеше да продължи или може би дори да се влоши. Той беше добър човек. Беше достоен човек. Мисля, че неговата трагедия е в смисъл, че той беше твърде порядъчен за страната, която ръководеше и се опитваше да води в посока на общото порядъчност”, заяви Уилям Таубман, политолог и биограф на Михаил Горбачов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари