Политиката стана толкова интересна, откакто Борисов изгуби контрола

4
Политолози: Имаме сложна конфигурация, обединителна е ролята на президента да търси консенсус
Политолози: Имаме сложна конфигурация, обединителна е ролята на президента да търси консенсус Видео: Bulgaria ON AIR

Сега наистина е полъх за промяна и свобода. Избори лятото не са проблем

Няма да има правителство на "Има такъв народ". Това стана ясно тази сутрин от пост на лидера на партията в социалните мрежи. В него Слави Трифонов номинира за премиер световния шампион по шах Антоанета Стефанова, но е категоричен, че тя ще върне веднага мандата на президента. Накъде отива политическото ни битие?

Предполагам, че има символика - изпращаме човек, който да бие Борисов. Жена - доста прогресивно, в България нямаме такава практика. Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на Денят ON AIR.

Политическият анализатор Слави Василев също сподели мнението, че има символика е избора на "Има такъв народ" за премиер.

"Има политическа логика в това Слави Трифонов да върне мандата, защото гледа да съхрани всичките си патрони, за да може да стреля направо в целта - основният враг, а именно премиера. Но да, има символика в избора", каза в ефир на Bulgaria ON AIR, политическият анализатор Слави Василев.

Според доц. Стойчев бързи избори биха били и плюс и минус за партията на Слави Трифонов.

"Ситуацията е следната - с 50 и малко от горе души да поемеш управлението, в трудни времена, е предизвикателство, защото така ставаш заложник на други парламентарни групи. Бързи избори биха били и плюс, и минус, за ИТН. Макар те да искат мажоритарна система, в момента работи пропорционална, и тя произвежда многопартийни кабинети, няма как еднопартийни мнозинства", обясни политологът.

И допълни, че влизането в договорки или реализирането на мандат, на всяка цена, е изключително губеща стратегия. А ролята на президента в съставянето на правителство и двамата определиха като ключова.

"Аз виждам общ фронт за хората които искат промяна - част от партиите анти ГЕРБ, те произвеждат реформа в Изборния кодекс, може и до актуализация на бюджета да се стигне, затова е много е важно да видим какво президента ще направи - дали ще даде мандат на третата, кога ще го връчи и на кого. В този прозорец можем да очакваме някакви политически новини. Логиката изисква да се даде на БСП", заяви Василев.

Според доц. Стойчев държавния глава е обединител, който трябва да изработи коалиция.

"Ролята на президента е решаваща. Имаме сложна конфигурация , обединителната роля на президента е да търси консенсус, да изработи коалиция. Сега той може чрез мандата да направи това. Или го дава на БСП - едва ли ще го даде на ДПС, остава ДБ и "Изправи се! Мутри вън". Ако той иска да направи работещо правителство, трябва да го даде на "Изпари се!Мутри вън". И тогава всички, които подкрепяха ИТН, би трябвало да подкрепят "Изправи се! Мутри вън!" И двете се нови, партии на протеста, граждански, много сходни са като визия, според мен там ще отиде мандата. Ако президентът не иска, би го дал на БСП", категоричен е политологът.

Слави Василев изрази различно мнение.

"Аз не бих бил съгласен с този прочит. Всеки един от парламентарно представените партии не иска да поеме горещия картоф.", каза Василев.

Относно хипотезата за предсрочни избори - и двамата не виждат нищо лошо в това.

"Политиката стана толкова интересна, откакто Борисов изгуби контрола. Сега наистина е полъх за промяна и свобода. Избори лятото не са проблем.", заяви Василев.

А Стойчев допълни, че колкото по към средата на лятото има избори, толкова по-добре, предвид летния сезон след ограничителни мерки, заради пандемията. И допълни, че реално ГЕРБ досега не са били в опозиция.

"Реално ГЕРБ не са били в опозиция. За тях би било добре да постоят малко в опозиция, това е демокрацията, за тях би било оздравяващо дори. Уморяват се избиратели, ако много дълго една партия се задържа", категоричен е той.

Слави Василев прогнозира избори през юли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари