Полина Николова спечели международния конкурс за екслибрис на библиотеката в Русе

1
Художниците имаха възможност да интерпретират необятния свят на изобретенията чрез формите на малката графика
Художниците имаха възможност да интерпретират необятния свят на изобретенията чрез формите на малката графика Снимка: РБ "Любен Каравелов"

През 2020 г. се проведе ХVІ издание на Международния конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, „Ex Libris – Ex Inventions“

 Художниците имаха възможност да интерпретират необятния свят на изобретенията чрез формите на малката графика. Международният конкурс за екслибрис се организира за поредна година под патронажа и с финансовата подкрепа на Министeрство на културата и Община Русе. Ограниченията, които пандемията КОВИД-19 наложи върху културни събития и масови прояви не отмина и състезанието за миниатюрна графика.

Карантината наложи да бъде удължаван два пъти срокът за изпращане на творбите и затрудни организаторите, но с много ентусиазъм и за да се запази този уникален международен конкурс, станал емблема на библиотеката и неразделна част от културния календар на Русе, екипът прие предизвикателството и резултатите са налице. Голяма помощ и подкрепа бяха оказани от специалистите на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, които се включиха в журито и с това повишиха авторитета и реномето на състезанието, а от там и на цялата библиотека.

На 13 ноември онлайн през фейсбук страницата на конкурса бяха обявени отличените участници, носителя на Голямата награда и темата за следващата година. Виртуално беше открита и изложбата с творби от 16-то издание на международния творчески форум. Равносметката за 2020 г. е: 207 участници от 29 държави (Турция, Русия, Украйна, Япония, Китай, Аржентина, Мексико, Италия, България и др. ) изпратиха 318 творби. Доайен сред участниците отново бе Арпад Шаламон от Словения, унгарец по произход, роден през 1930 година, който участва в конкурса от 2007 г. до сега. Най-младата участничка във форума бе Рада Москова от Самоков на 4 години.

Сред участниците бяха и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Торил Елизабет Ларсен от Норвегия, Елеонора Гершанович от Германия, Полина Петрова и др.

Жури на конкурса с Председател проф. д-р Мъгърдич Касапян – преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив (България), и членове: Анна Тихонова (Беларус), Снежана Кезеле (Сърбия), Владо Горески (Северна Македония) и Иван Токаджиев (България), селектираха творбите и определиха Голямата награда. През 2020 година отличието беше присъдено на Полина Красимирова Николова за творбата „Cliché Ii“, която вече е печелила конкурса през 2015 г.

Както всяка година, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ даде и своя награда на един от участниците. Получи я Джоселин Беноа от Канада за творбата „Ex Inventions 2“ . Спонсорска награда от Русенска стопанска камара спечели Витали Бондар от Беларус за творбата „Growth Innovation“.
В категорията до 18 години свои творби изпратиха 46 участници – ученици от България, Русия, Китай и др. Наградата в тази категория беше обявена от Председателя на Ротари клуб – Русе Иво Сонев във видеообръщение по време на церемонията. Неин носител стана Емил Чолаков от Пловдивската математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ (България) за творбата „Flight“.
Както всяка година, предстои отпечатването на цветен каталог с творбите от конкурса. А темата за следващото му – ХVІІ-то издание, е „Ex Libris – Ex Trains (влакове)“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари