Полезни храни, които могат да се окажат вредни за вас

0
Съществуват редица продукти, редовно използвани от хората, които могат да нанесат сериозна вреда на организма
Съществуват редица продукти, редовно използвани от хората, които могат да нанесат сериозна вреда на организма

Според ново изследване, много от определени продукти и подправки се приемат за полезни, но ако се увлечете по тях, може да се окажат опасни

Съществуват редица продукти, редовно използвани от хората, които могат да нанесат сериозна вреда на организма, се казва в изследването.

Ето някои от тях, събрани от zdrave.to:

• Бъз. Плодовете на това растение се приемат като добавка заради техните имуностимулиращи свойства, но могат да предизвикат сериозни проблеми със здравето. Недоузрелите плодчета провокират диария и повръщане, предупреждава д-р Крис Ейри, д.м.н. Според него, хората с автоимунни заболявания, както и бременните и кърмещите жени, въобще не следва да употребяват бъз.

• Индийско орехче. Прекаляването с тази подправка може да доведе до печални последствия. Достатъчни са 2-3 чаени лъжички индийско орехче, за да умре човек, предупреждава д-р Ейри. 

• Суши. Според експертите, тази популярна японска храна може опасно да застраши здравето. Много видове риби са носители на паразити, а когато рибата се консумира сурова, те могат просто “да се преселят” в храносмилателния тракт на човека. Суровата риба също така, е потенциален източник на салмонела и други вредни бактерии, обяснява диетологът. 

• Картофи. Този масово употребяван продукт може да провокира развитие на диабет, ако го консумирате сутрин, обед и вечер. Особено, ако става дума за пържени, печени и варени с кората. Именно в нея се натрупват вредните вещества от почвата и въздуха. 

• Мед. В този много полезен продукт има спори на ботулизма и е особено опасен за децата. Тези спори могат да се задържат в червата и да образуват смъртноопасна отрова. Не се препоръчва да се дава мед на съвсем малки деца.

• Риба тон. Тази морска риба е източник на белтъчини и полезните мастни киселини омега-3,  но ако прекалявате с консумирането й, рискувате здравето си. Рибата тон съдържа потенциално токсични тежки метали, като живак, обяснява клиничният диетолог Стефани Гатшет. Голямото количество риба тон увеличава риска от патология на бъбреците и нервната система. Особено да внимават бременните, за да не навредят на бебето. 

• Диви горски гъби. Западните диетолози предупреждават, че в гората можете да попаднете на доста опасни за здравето гъби, а употребата на такива, които не познавате, води до десетки смъртни случаи на година в целия свят, а хиляди хора попадат в болница, казва диетологът Хизер Ханкс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари