Покушение, грабеж, престъпление!

0
Така Костадин Костадинов описва последните три десетилетия в България
Така Костадин Костадинов описва последните три десетилетия в България

Партия Възраждане на Костадин Костадинов излезе с много остра декларация, както по отношение подготвяната концесия на „Летище София”, така и във връзка с очакваното въвеждане на тол системата за преминаване по републиканската пътна мрежа.

Поместваме декларацията без редакционна намеса:

„Покушение, грабеж, престъпление!

Три думи, даващи най-доброто описание за случилото се в България през изминалите три десетилетия.

Днес, когато правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти е на път да финализира нови две сделки и да се разпореди за десетилетия напред, с огромна по размер и значение обществена собственост, те отново са актуални.

Този път на прицел са обекти от националната стратегическа инфраструктура – „Летище София“ и тол системата за българските пътища.

Засегнати от престъпните действия на правителството за пореден път ще бъдат всички българи, като щетата този път няма да има само финансови измерения, но ще засегне и сигурността на страната в дългосрочен план.

На пръв поглед концесията е нещо хубаво – както за държавата или общината, така и за концесионера. Когато обаче бива сключена от хора с обвързаности, по непрозрачен начин и с неизгодни финансови условия, тя ще засегне не само гражданите, но и сигурността на страната.

А когато става въпрос за обекти, които засягат пряко цялото население и националната ни сигурност, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, ние от Възраждане сме категорични, че подписването на договорите е недопустимо, а подготвилите ги трябва да бъдат разследвани.

Офертите на участниците в процедурата за отдаване на концесия на летище „София“ бяха отворени на 9 май. С тържествен патос и усмивка на лицето, министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че ще избере най-добрия концесионер, с оглед всички интереси.

Практиката от изминалите три десетилетия обаче ясно показва, че при подобни сделки интересът не е за всички, а за определени лица и групи, които не бранят обществения интерес, а личната облага.

В публичното пространство отдавна се говори, че най-големият български аеропорт ще бъде предоставен за стопанисване на турската държава и представянето на офертите от преди дни потвърждава това. Най-високата цена от общо петте участници в конкурса е на "Еърпорт Де Пари" и „ТАВ Хавалинманларъ Холдинг" А. Ш.

Последната фирма е турска и е с преимуществено държавно участие. Срещу смехотворно заплащане, което в сравнение със сегашните приходи на летището на годишна база е няколко пъти по-ниско, южната ни съседка, която държи в ръцете си огромна част от бизнеса у нас, ще вземе на концесия и най-голямото летище в България за срок от 35 години.

На задаваните не веднъж въпроси, кое точно налага сключването на тази концесия и защо тя изобщо трябва да бъде правена, при положение, че дори и сега „Летище София“ регистрира печалба от няколко десетки милиона годишно, получаваме обичайния за 30-годишния преход отговор – бизнесът е по-добър стопанин от държавата.

А това, че в конкретния случай зад „бизнеса“ стои държавата Турция, която ежедневно се меси във вътрешните работи на България, предявява претенции към нашите територии и дори настоява за изучаване на турски език в училищата, за управляващия ни престъпен режим е без значение.

Сделката за летището показва за пореден път, че министър-председателя Бойко Борисов и подкрепящите го Обединени патриоти слугуват на Ердоган и обслужват интересите на държава, която с действията си доказва, че е враг на България и народа ни.

Втората престъпна концесия, за която се говори в публичното пространство от няколко дни е тази за изграждане на тол системата. Същата, вероятно ще бъде предоставена на австрийците от Kapsch, които пък от своя страна са свързани със съмнителни офшорни фирми, които ще бъдат посредници и подизпълнители, и зад които вероятно стоят скрити български олигарси.

Още при представяне на идеята за събиране на подобни такси за движение по българските пътища, сред съгражданите ни настъпи суматоха.

Онези от тях, които са пътували в Западна Европа и са заплащали тол такси там споделиха, че състоянието на пътищата у нас е такова, че не би било справедливо да се въведе подобна система за разплащане. Въпреки това обаче, нейното въвеждане предстои през есента, като дори пробния период започна на 15 май.

Това от своя страна доведе до вълна от негодувание сред транспортния бранш. На първо място бе посочена липсата на ясни правила. Сериозен проблем представлява и обхвата на системата, защото на таксуване ще подлежи преминаването, не само по магистралите и първокласните пътища, каквато е европейската практика, но и по второкласните и третокласни отсечки.

Така, стотици хиляди български граждани, живеещи в села и по-отдалечени места, могат да се окажат в абсурдната ситуация, да плащат тол такса, за да си отидат от градината или бостана.

Липсва яснота и относно размера на тарифите, които ще заплащат превозвачите. Това от своя страна, създава сериозни затруднения при планиране разходите на фирмите, чиито бюджети са изготвени за съвсем други условия.

Възраждане се обявява категорично против налагането на подобни практики, които ще доведат до нови затруднения за транспортния бранш.

И тук идва следния интересен въпрос, защо казионните български политици и евродепутати, нададоха такъв вой срещу пакета „Макрон”, който засяга интересите на не повече 5 процента от българските транспортни фирми, опериращи на европейския пазар, а сега, когато с въвеждането на тол системата се засягат интересите на останалите 95 процента от бранша, работещи предимно в България, мълчат? Отговорът е прост.

Първите са компании мастодонти със стотици камиони, приближени до властта, неплащащи данъци и осигуровки, и притежаващи огромен финансов ресурс, с който си купуват политици, висши чиновници и евродепутати, които да ги защитават, дори на европейско ниво. Вторите са хиляди малки, обикновено семейни компании, с по един или максимум няколко камиона, които корумпираната политическа класа, нарича просто електорат.

В заключение ще заявим, че ние от Възраждане еднозначно определяме действията на кабинета „Борисов 3”, относно отдаването на концесия на „Летище София“ и системата за тол таксите като двоен удар срещу интересите и инфраструктурата на България.

Поражения се нанасят, както по въздух, така и по суша. Наблюдаваме добре планирани действия, които целят предоставяне на националния суверенитет в областта на въздухоплаването на чужда държава и въвеждането на практики в сухопътния транспорт, които ще доведат до сериозни затруднения за един от малкото останали и добре работещи браншове в страната.

Ето защо заявяваме, че когато Възраждане започне да управлява, както тези две сделки, така и всички подобни в последните 30 години, ще бъдат разследвани, а виновните наказани!

Възраждане – само ние можем!”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари