Покрийте коледната звезда с картонена кутия или черен найлон за 12 часа

1
Знаете ли какви грижи трябва да полагате за това цвете?
Знаете ли какви грижи трябва да полагате за това цвете?

Коледа е един от най-хубавите празници, на който цялото семейство се събира заедно.

Независимо колко внимание сте отделили и за най-малкия детайл в украсата на елхата или в поставянето на светещите малки лампички по балкона, погледът няма как да не засече червените, розовите или белите цветове на коледната звезда, пише 24 часа. Тя се е превърнала в символ на християнския празник.

Но за да се радвате на прекрасното растение, трябва да знаете какви грижи да полагате за него. Може би най-важна е светлината. За разлика от пролетните растения коледната звезда е активна именно през зимата. Затова не трябва да оставяте саксията на сянка. Най-добре е да бъде до прозорец с южно изложение, но листата да не докосват стъклото.

Слънчевата светлина е необходима на цветето поне 5 часа на ден. За да цъфне, е препоръчително още от октомври да започнете да го затъмнявате. Вечер, около 18-19 ч, е хубаво да го покривате с картонена кутия или черна найлонова торба. Открийте коледната звезда сутрин, когато се събудите. Не прекъсвайте този процес поне няколко седмици.

Покрийте коледната звезда с картонена кутия или черен <strong class='keys'>найлон</strong> за 12 ч.

Не е задължително, но може да наторите коледната звезда след края на летния покой, обикновено в средата или края на септември. По този начин цветовете ще бъдат по-едри, но много градинари предпочитат да си спестят подобни усилия, защото разликата не е съществена.

 

Температурата на помещението, в което е растението, е важен фактор. Най-добре е да бъде около 20-25 градуса. Ако е по-студено, цветето ще измръзне. Прекалената горещина заедно с честото поливане на коледната звезда, от което тя се нуждае, може да доведе до загниване на корените. Затова не поставяйте саксията на растението в близост до радиатор или отоплителен уред. Друга специфика на цветето е, че не издържа на преки студени течения.

Поливането на коледната звезда е сравнително често в сравнение с пролетните растения. Усетите ли, че горният почвен слой е сух, полейте обилно с вода. Тя ще се оттече в чинийката на саксията, която след това трябва да почистите. Задължително е, защото в противен случай е доста вероятно корените да загният. 

Покрийте коледната звезда с картонена кутия или черен <strong class='keys'>найлон</strong> за 12 ч.

 

В края на зимата - през март, листата и цветовете на коледната звезда ще започнат да падат. Тогава настъпва времето за покой. Преместете я на по-хладно място, където е около 15 градуса. Намалете височината на 10-ина см. По този начин ще стимулирате появата на нови листа през есента. Не изхвърляйте опадалите клонки. Тях може да използвате, за да размножите цветето.

За да ги вкорените, трябва да ги поставите в специална почвена смес. Тя се приготвя от угнил оборски тор или компост, градинска почва и пясък. Пуснат ли корени, може да ги преместите в саксия. На този етап е най-важно да осигурите на коледната звезда достатъчна влага. Поливайте внимателно растението с тънка струя вода, защото е още прекалено крехко. Започне ли да расте, е препоръчително да го подхраните с торове, за да засилите процеса.

Поливането на коледната звезда, от която сте отделили резниците за размножаване, трябва да е много на рядко. Пролетта и лятото са месеците, в които тя е в покой. В най-горещия сезон може да изкарате саксията на двора или на балкона си, но не я излагайте на директна слънчева светлина. Следете температурите да не падат под 10 градуса през нощта.

Според легендата Иисус Христос я създава от сухи цветя, поднесени му в дар 

Покрийте коледната звезда с картонена кутия или черен найлон за 12 ч.

За коледната звезда има много легенди. Една от най-популярните е свързана с Америка. Според нея бедно момиче от мексикански град искало да поднесе дар пред статуя на Иисус Христос. Нямало обаче нищо ценно у себе си. Затова баща я успокоил с думите: “Иисус ще приеме всеки дар, стига да е от сърце”.

Момичето намерило в полето близо до пътя сухи цветя. Поднесло ги пред статуята и само за минути от тях разцъфнали големи червени цветове - тези на коледната звезда.

Разбира се, растението е познато много преди това и неговата родина е Америка. Използвано е още от древните ацтеки като лечебно средство. Цветовете му служели и за създаването на червена боя. В Европа коледната звезда е пренесена през XIX в.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари