Показаха уникални накити на българите от Възраждането

0
Една част от тях са даровете при раждане, други при годеж и сватба, една е жената в делник и съвсем друга на празник
Една част от тях са даровете при раждане, други при годеж и сватба, една е жената в делник и съвсем друга на празник

Старинни накити от преди три века влизат в музея Морско Казино в Бургас.

В морския град гостува експозицията „Съкровища от старите ракли" на Регионалния етнографски музей в Пловдив, съобщава сайтът на музея.

Атрактивна експозиция с традиционни накити от цялата българска етническа територия, представя в Бургас ювелирното изкуство от епохата на Възраждането.

Тя е дело на Регионален етнографски музей Пловдив и за първи път ще гостува в града по покана на Регионалния исторически музей и Община Бургас. Изложба се открива тази вечер.

Входът за възрастни е 5 лв., а за ученици, студенти и пенсионери по 2 лв. За деца до 7 години и инвалиди входът е безплатен.

Изложбата „Съкровища от старите ракли” показва уникални образци от различни видове изящна женска украса за глава, ръце, нагръдници и пояси, които удивяват със своята красота и детайл.

Красивите стари български накити са за глава, тяло, гърди и ръце. Те се превръщат в разказвачи за живота на възрожденските българи. Те неизменно присъстват в най-важните етапи от човешкия живот.

Една част от тях са даровете при раждане, други при годеж и сватба, една е жената в делник и съвсем друга на празник. Накит се подарява на избраната невеста, той е социалния показател от какво семейство идва тя и в какво отива.

Българските възрожденски накити имат двойна функция – те не само разкриват богатството и красотата на българката, но я и предпазват.

За тази цел се използват апотропеите, които с чудодейната си сила пазят притежателите си от лош поглед, отклоняват злите мисли и гарантират здраве и благополучие. 

Експозицията е предимно от дамски накити, като единственият мъжки е кюстека, който по-късно преминава в ланец, завършващ с джобния часовник.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари