Погром в центъра на София

3
Бой, ранени и арестувани при протеста срещу БФС
Бой, ранени и арестувани при протеста срещу БФС Видео: NOVA

Бой, ранени и арестувани при протеста срещу БФС

Напрежение около стадион „Васил Левски”. Фенове се събраха на национален протест с искания към ръководството на БФC и заради скандалите около евроквалификацията България - Унгария. Напрежението ескалира и полицията използва водно оръдие, за да въдвори ред. Имаше много бомбички и димки. Поне десетима са арестуваните.

Две водни оръдия влязоха в употреба на място. Протестиращи опитаха да тръгнат към полицейския кордон, въоръжени с камъни и клони. Екипът на NOVA видя тежки сблъсъци между полицията и недоволните. Според наша информация има ранени и арестувани. Пожарни гасиха запалени контейнери за смет по улиците около Националния стадион.

Преди протеста на контролните пунктове край стадиона полицията иззе оръжие, боксове, спрейове и палки.

Първоначално протестът, организиран в социалните мрежи, беше обявен за мирен. От СДВР обявиха, че имат сигнали за готвеното мероприятие, като бяха взети драконовски мерки – 1600 полицаи са ангажирани със сигурността в периметъра на Националния стадион. Три охранителни фирми също се включиха в опазването на обществения ред.

Безпрецедентно обединение на фенове

На протеста се стигна до безпрецедентно обединение на футболните агитки в България – не само на „Левски” и ЦСКА, но и на пловдивските „Локомотив” и „Ботев”, варненските „Спартак” и „Черно море”, както и на много други клубове в България.

Защо се стигна до всичко това: Феновете се обединиха под надслов „18 години стигат! България вече е футболно джудже!”. Българският национален отбор по футбол не се е класирал на голям форум от 2004 г.,когато за последно играхме на Европейско първенство. Последната победа пък е отпреди година, когато победихме Кипър. След това в 9 поредни двубоя нямаме победа.

През последните 10 дни пък се разигра истинска сага къде и дали ще се играе евроквалификацията между България и Унгария. Първоначално тя трябваше да бъде с фенове на Националния стадион. Именно тогава привържениците се обединиха да направят протест на трибуните.

Последва реакция от СДВР, УЕФА и БФC – срещата беше изместена в Пловдив, на закрити врата. След това се оказа, че Пловдив не може да приеме този двубой, имаше вариант и за Кърджали и в крайна сметка двубоят беше върнат в София.

Затруднения в трафика

От Столичната община съобщиха, че е затруднено движението на Орлов мост, кръстовището пред Ректората. Заради протеста е променен маршрутът на автобусите, които не могат да се движат през Орлов мост и се пренасочват през Телевизионната кула.

Тролейбусите пък се отклоняват на 4-и километър, тези от „Хаджи Димитър” пък се пренасочват през кръговото на Паметника на Васил Левски.

Вътрешният министър Калин Стоянов коментира ситуацията: „Няма абсолютна никаква драма по отношение на събитието, което трябва да охраняваме. Тук е хубаво да се знае, че независимо дали става въпрос за футболна среща, или друг вид масово мероприятие, МВР, в частност СДВР и ГД „Жандармерия”, действат по процедура, подготвили сме се, взели сме всички необходими мерки, за да не допуснем нарушаване на обществения ред”, заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    от жоро до 3
    Аз ако чакам държавата да ме информира за това което пишете означава че ще има мноого да чакам. Ако тука имаше държава сега децата ми щяха да са при нас , а не вече чужди поданици . Нямам нищо против идиотските им съобщения стига да уважават исканията на хората които искат да ги получават и тези които си пазят личното пространство и не желаят дразнещи СМСи. И е абсолютно сигурно че някой пак ще си напълни джоба от тази измишльотина.
  • 2
    4
    afwfaasf
    da vi imam problemite
  • 6
    3
    До Жоро
    Вярно казваш и е редно.Обикновенните граждани да отбягват районите на безредици.Но !!!! Колкото няха информирани давещите се от язовири и реки със системата на другарката Емел Етем ,толкова ще бъдат правилно имформирани и хората с BG Alert за подобни събития.Представяш ли си да попадне в тая олелия майка с дете,ученик окъснял или ученичка,стар човек,болен,инвалид? Бременна жена ?
  • 10
    2
    жоро
    Еее ама защо не го пуснаха по BG-ALERT та го научаваме чак сега тука .
  • 19
    1
    русенец
    Забранете футбола в Булгаристан! Една мафия по-малко.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари