Поглъщаме по 70 000 късчета пластмаса годишно

0
Оказва се, че пластмасата си проправя успешно път към червата на обикновения човек
Оказва се, че пластмасата си проправя успешно път към червата на обикновения човек

Пластмасата е сред основните замърсители на околната среда.

Оказва се, че материалът си проправя успешно път и към червата на обикновения човек. Британски изследователи са пресметнали, че средният гражданин на Острова консумира средно 70 000 късчета микропластмаса всяка година, пише Inhabitat. 

В своя експеримент те са използвали лепкави петриеви чинии, които са поставили на масите за хранене. След едва 20 минути средно специалните съдове са били събрали средно по 14 микро късчета пластмаса

На база на тези данни впоследствие те изчислили, че всяка чиния за хранене събира около 100 такива парченца пластмаса. Обичайно те идват от дрехи, килими или различни пластмасови продукти, използвани в ежедневието. 

Любопитното е, че в началото експериментът е стартирал с идеята да се види каква е степента на пластично замърсяване на морските дарове. „Тези резултати са изненадващи за хората, които очакват пластмасовите влакна в морските дарове да са повече от тези в домашния прах“, коментира изледователят Тед Хенри. Той обяснява, че няма пълна яснота от къде идват частиците, но вероятно от околната среда. 

Важно е обаче да се отбележи обаче, че свободно гравитиращата в пространството пластмаса привлича и други токсични замърсители. Междувременно глобалното производство на материала продължава. Прогнозата е, че ако не се вземат мерки, пластичните отпадъци в глобален план ще достигнат 12 млрд. метрични тона до 2050 г.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари