Поевтиняват ученическите карти за градския транспорт в Русе

2
С цел засилване интереса към този вид карти се предлага допълнително намаление
С цел засилване интереса към този вид карти се предлага допълнително намаление

Наредба № 14 за реда и условията за превоз на пътници и багаж с обществения транспорт на територията на Община Русе е приета с Решение №1462 по Протокол №52 от 16.07.2015 г. и изменена и допълнена с Решение № 136 по Протокол № 6 от 25.02.2016 г.

Съгласно чл. 18, ал. 1 от Наредба № 14 право на пътуване с допълнително намаление от цената на месечната абонаментна карта, изчислена на база 44 пътувания за една линия във вътрешноградския транспорт, извън регламентираното с ПМС № 66 имат (в рамките на учебната година, без м. юли и м. август) учащите се, студентите и докторантите редовно обучение, като общината заплаща по 9,46 лв. на карта. На настоящият етап картата струва 22,00 лв. за автобусните линии и 20,00 лв. за тролейбусните.

С цел засилване интереса към този вид карти за пътуване в градския транспорт и създаване на условия за увеличаване ползването му от тази възрастова група на територията на гр. Русе се предлага допълнително намаление в размер- 2,00 лв. на абонаментна карта. Тази социална придобивка ще намали до известна степен тежестта за родителите на пътуващите ежедневно ученици. Направен е разчет на необходимите средства и същите са предвидени в Общинския бюджет, като е отчетен риска от завишаване на броя на продадените карти – Приложение №1.

В тази връзка следва да се замени в чл.18, ал.1 текста: „като общината ще заплаща по 9,46 лв. на карта“ с текста: „като общината ще заплаща по 11,46 лв. на карта“. Предлагам да отпадне текста в скобите „в рамките на учебната година, без м. юли и м. август“ от чл. 18, ал. 1

С тази промяна цената на картите за учащите се, студентите и докторантите редовно обучение става целогодишна: за автобусните линии – 20,00 лв., а за тролейбусните – 18,00 лв.

Исканите промени се основават на принципите на прозрачност и публичност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

Предстои през март Общински съвет-Русе да приеме Наредба за изменение и допълнение на Наредба №14 за реда и условията за превоз на пътници и багаж с обществения транспорт на територията на Община Русе, със следното съдържание:

§ 1. Заменя в чл.18, ал.1 цифрата: „9,46 лв.“ с цифрата „11,46 лв.“

§ 2. От чл.18, ал.1 отпада текста в скобите „в рамките на учебната година, без м. юли и м. август“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари