Подслонен от Гешев бивш шеф в МВР осъди министерството

0
Бившият директор на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков е уволнен незаконно от Бойко Рашков, реши съдът
Бившият директор на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков е уволнен незаконно от Бойко Рашков, реши съдът Снимка: БГНЕС / Архив

Бившият директор на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков е уволнен незаконно от Бойко Рашков, реши съдът

Уволненият от Бойко Рашков шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков, когото главният прокурор Иван Гешев подслони като помощник във Върховната касационна прокуратура, осъди министерството. Административният съд в София прие, че той е освободен незаконно и отмени заповедта за уволнението му, показва проверка в съдебните регистри, пише СЕГА.

Заповедта за Банков беше издадена от Бойко Рашков по времето, когато той беше служебен вътрешен министър - миналия юли. Повод за уволнението станаха изказвания н Банков по адрес на Рашков. Дисциплинарната комисия прие, че с тях той е уронил престижа на МВР. Тогавашният шеф на "Вътрешна сигурност" твърдеше, че му е оказван безпрецедентен натиск, за да бъде преназначен в Звеното за подпомагане на министъра. Определил е преназначаването си като "изчистване на неудобните служители" и "терор" от министъра.

Съдия Цветанка Паунова приема, че заповедта е издадена при съществено нарушение на правилата, което е накърнило правото на защита на Банков. Министърът не е изпълнил задължението си преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша Банков, или да приеме писмените му обяснения. По закон служителят трябва да се изслуша преди издаване на заповедта за налагане на дисциплинарното наказание, но след като служителят се е запознал с резултатите от извършеното разследване, със събраните материали и с направените заключения.

Само това нарушение е достатъчно, за да бъде отменено уволнението на Банков. Съдът обаче се спира и на неговото настояване, че изказванията му по адрес на министъра са израз на конституционното му право на изразяване на мнение. Дадените оценки засягат личността на министъра, а не уронват престижа на институцията МВР, пледира Банков. И съдът се съгласява с това.

Съдията пише в решението си, че при внимателен прочит на изявленията на Банков, се вижда, че то е лично срещу Рашков, а не срещу МВР. Уволненият дори казва, че в МВР работят честни и безпартийни държавни служители, и че "Вътрешна сигурност" никога не е подслушвала политици. Освен това изявленията са направени от Банков в негово лично качество, а не в качеството му на директор на "Вътрешна сигурност" и медиите са придали тежест на публикациите си, като са писали, че Банков е шеф на дирекцията.

Изказаното мнение не само не противоречи на моралните и етичните норми, ами и е защитено от Конституцията, аргументира се още съдът. И допълва, че ако правата и доброто име на министъра са накърнени, тогава може да бъде водено дело за обида и клевета.

Решението на съдия Паунова не е окончателно и може да се атакува от МВР пред Върховния административен съд. В съдебните регистри няма данни това да е сторено.

Междувременно Стефчо Банков стана прокурорски помощник във върховната прокуратура и според следователя Бойко Атанасов работи лично с бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Цацаров се върна във върховната прокуратура, след като подаде оставка като председател на КПКОНПИ и след това оглави новосъздадения ѝ Девети отдел

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари