Подновяваме запасите от калиев йодид срещу радиация след изказването на Путин

0
Не искам да вкарвам паника, не вярвам, че това ще се случи, но не можем да останем безучастни, каза Кирил Петков
Не искам да вкарвам паника, не вярвам, че това ще се случи, но не можем да останем безучастни, каза Кирил Петков Снимка: iStock

Не искам да вкарвам паника, не вярвам, че това ще се случи, но не можем да останем безучастни, каза Кирил Петков

Правителството одобри разходи в размер на 4 100 000 лв. за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия.

Средствата са за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г., както и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване, предава bTV.

В случай на радиационна авария калиев йодид често се използва за защита на щитовидната жлеза.

След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно. Аз не мога да повярвам, че през 2022 г. можем да говорим това в Европа. Надяваме се, че няма такъв риск“, заяви след заседанието на МС премиерът Кирил Петков.

Не можем да останем безучастни, проверихме каква е възможността да имаме тези таблетки в част от нашия резерв. Видяхме, че има с изтекъл срок на годност и днес това беше едно от другите важни решения - да се снабдим с всички тези таблетки, за да сме готови независимо какъв сценарий има. Това е национална сигурност“, заяви премиерът.

По думите му се е оказало, че и част от сигналната ни система няма достатъчна възможност да работи.

Не искам да вкарвам паника, не вярвам, че това ще се случи. Хората трябва да са спокойни, но ние като българско правителство трябва да имаме този капацитет да сме готови да имаме нормална сигнална система и таблетки за всички български граждани“, каза премиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари