Поддръжката на “Фейсбук” може да се установи в България

0
“Фейсбук” проучва условията за бизнес у нас
“Фейсбук” проучва условията за бизнес у нас

“Фейсбук” проучва условията за бизнес и регулаторните изисквания в България.

Това е станало ясно на среща на шефа на агенцията за инвестиции Стамен Янев и Габриела Чех - ръководител на публичните политики на компанията за Централна и Източна Европа.

Въпреки че разговорите са били неофициални, Янев смята, че е възможно заради добре развитите IT сектор и аутсорсинг индустрия част от бизнеса за поддръжката на системите на “Фейсбук” да се установи в България. Намерението е да се привлече вниманието на глобалната социална мрежа към България като място, където може да поддържа, разработва и да развива нови IT продукти, предаде 24 часа.

Разговорите били в две насоки - създаването на технологична инфраструктура за “Фейсбук” и разработването на нови софтуерни решения в България. Възможно е и сътрудничество по въпросите, свързани с привличането на инвестиции и иновации в България.

С ръководителя на “Амазон” за Централна и Източна Европа Джим Фанинг пък били обсъждани три теми. Първата е била за привличане на “Амазон” за работа със стартиращи иновативни компании. Българска фирма например разработва продукт в сферата на издателската дейност. Агенцията за инвестиции наблюдава развитието , за да прецени дали да предложи на “Амазон” сътрудничество с българската компания.

Обсъждани са и възможности за разработване на дигитални продукти на “Амазон” в България. Те щели да бъдат предоставени на “Амазон уеб сървиз”, за да стигнат и до външни клиенти.

При тези сделки ще има необходимост от настройване на системи към нуждите на крайните клиенти, както и за поддръжката им. Освен това щели да се използват и аутсорсинг центрове. Идеята е в България да се разработват облачни системи, създадените да се доработват и усъвършенстват, а след това да се предлагат на крайни клиенти.

От българска страна на “Амазон” било предложено да направят логистични бази у нас заради намеренията на компанията да разраства бизнеса си на изток. Тези центрове могат да бъдат и за стоки и дейта услуги.

От агенцията за инвестиции потърсили за съдействие и Линдзи Съзилваси, която е била ключов служител в “Гугъл”. Сега се занимава с иновации в дигиталните пространства и дава насоки за придобиване на умения за отключване на иновативността и предприемачеството у хората. Тя е била ръководител за Европа, Близкия изток и Африка на първия център на “Гугъл” за създаване на иновативни екосистеми. Линдзи Съзилваси е била помолена да даде препоръки пред управителния съвет на “Гугъл” за среща с български представители, които да покажат възможностите за бизнес у нас.

Един от най-големите онлайн търговци на храни в света - “Окадо”, вече има бизнес в България чрез “Окадо Технолоджи”. Компанията развива в София един от основните си софтуерни и технологични центрове за своята платформа. Агенцията за инвестиции очаква документите на компанията за сертифицирането.

Усилията ни ще дадат сериозни резултати през настоящата година, убеден е шефът на агенцията за инвестициите Стамен Янев. По думите му от началото на годината всяка седмица имало поне по едно посещение на големи компании, които искат да инвестират в България. Миналата седмица две фирми разглеждали страната като място, където да установят своите глобални центрове за IT и споделени услуги.

Амбицията е да продължим да привличаме все повече инвестиции в сферата на високите технологии и иновациите, и да се изгради трайно и стабилно партньорство между науката, бизнеса, образованието и институциите.

През последните няколко години именно в тази посока бяха успешно насочени усилията и действията на всички от бизнеса, науката, образованието и институциите, отчитат от агенцията за инвестиции.

За да подкрепи развитието на иновационния потенциал в страната ни, агенцията организира на 5 март кръгла маса за насърчаването на иновациите. Форумът е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС и ще събере всички агенции за инвестиции на държавите от ЕС и Западните Балкани.

Това събитие щяло да подкрепи по много прагматичен начин скъсяването на дистанцията, която държавата, бизнесът и научноизследователските организации трябва да изминат, за да се достигне до икономика, базирана на иновациите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари