Почитаме Свети апостол Тимотей

1
Тимотей бил ученик на Свети апостол Павел
Тимотей бил ученик на Свети апостол Павел

Тимотей бил ученик на Свети апостол Павел

На 22-ри януари Православната църква отдава почит към Свети апостол Тимотей, който бил ученик на свети апостол Павел.

Градът Листра се намирал в Ликаония, в Мала Азия. В този град се родил Тимотей, който бил обърнат в християнството от св. апостол Павел по време на първото му мисионерско пътешествие. Майка му Евника и баба му Лоида били еврейки, а баща му бил елин. При второто си пътешествие великият апостол на езичниците го обрязал "заради юдеите, които бяха по ония места" и го взел за свой спътник.

От това време нататък Тимотей бил постоянен спътник на св. ап. Павел, който му възлагал важни поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя учител от Солун в Коринт, станали повод за написването на Първото послание до християните в Солун.

Свети апостол Тимотей бил първият епископ в град Ефес.

Св. ап. Тимотей бил умъртвен на 22 януари 97 г. от езическа тълпа. Те го изнесли от града и когато починал, го погребали на мястото, наречено Пион, тоест плодородно.

Доста по-късно светите му мощи са били пренесени от император Констанций (337-361) в Цариград и положени заедно с мощите на св. Лука и св. Андрей Първозвани в храма "Св. апостоли". По-късно били отнесени в Италия от кръстоносците.

На 22 януари имен ден празнуват всички мъже, които носят имената Тимотей и Тимофей.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари