Почина Веселин Данов-Шопа

2
Веселин Данов е български бизнесмен и политик, разследван, че е ръководил престъпна група
Веселин Данов е български бизнесмен и политик, разследван, че е ръководил престъпна група Снимка: Facebook

Веселин Данов е български бизнесмен и политик, разследван, че е ръководил престъпна група

След дълго и мъчително боледуване почина Веселин Данов-Шопа, съобщава 24 часа.

Веселин Христов Данов е български бизнесмен и политик. Основател и ръководител на Българската партия на справедливостта. Разследван, че е ръководил престъпна група, създадена за склоняване на жени към проституция, пране на пари и изнудване.

През 1995 година започва частен бизнес в областта на хотелиерството. Става собственик на няколко хотела във Варна и един в курорта „Св. Константин и Елена“, на заведения, ресторанти и дискотеки във Варна и Балчик.

През 2003 година основава Българската партия на справедливостта. След три месеца участва в местните избори и печели две места в общинския съвет на Варна. Издава седмичен вестник „167 часа Варна“, закрит през 2006 година.

През 2006 година нашумява като първия политик, участвал в телевизионно реалити – „ВИП Брадър“.

През 2007 година участва в местните избори във Варна, като кандидат за кмет и като водач на листа за общински съветници от Народняшка земеделска партия, успява да спечели два мандата.

На 12 септември 2008 година срещу него е проведена специализирана акция. Поводът за действията е образувано от Окръжна прокуратура – Варна досъдебно производство за склоняване към проституция, свързана с трафик на хора с цел получаване на облаги от тази дейност. Данов изтърпява ефективно 2 години и половина от 3-годишната си присъда. През ноември 2010 година е условно предсрочно освободен от затвора. Предсрочното му освобождаване е по предложение на началника на затвора във Варна, което е било уважено от Варненския окръжен съд.

По неофициална информация Веселин Данов-Шопа е освободен предсрочно, за да свидетелства срещу Алексей Петров. Говори се, че Петров той има пръст в ареста на Шопа.

През 2017 година Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) спечели на първа инстанция дело срещу варненския бизнесмен и бивш общински съветник от Народняшката земеделска партия Веселин Данов.

Според решение на Варненския окръжен съд трябва да му бъдат отнети имоти на стойност 4 192 501 лв. Сред тях са хотел „Ной“ на морския бряг в местността Кабакум, жилища във Варна, земеделски земи в община Аврен, гори в Трявна, стопанска постройка в Шумен, както и суми от продажба на ниви и коли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари