Почина първият японец, печелил рали "Дакар"

0
Кенджиро Шинозука си отиде на 75 години
Кенджиро Шинозука си отиде на 75 години Снимка: Kenjiro Shinozuka / X

Кенджиро Шинозука си отиде на 75 години

Автомобилният ветеран от Япония Кенджиро Шинозука си отиде на 75 години. Новината бе съобщена от семейството му, като става ясно, че японецът се е борил с рак на панкреаса и е починал тази сутрин в болница в град Сува, съобщи OFF News.

Роденият в Токио Шинозука започва кариерата си като рали-пилот през 1967 година. Постъпва на работа в Mitsubishi Motors, където става заводски пилот, редом със службата си на търговец и механик, като участва в разнообразни надпревари по цял свят.

През 1998 година печели Азиатско-Тиохоокеанския рали шампионат с Mitsubishi Galant VR-4. В две поредни години печели рали "Кот д'Ивоар" през 1991 и 1992 година. Надпреварата е част от Световния рали шампионат, като Кенджиро Шинозука става първият японец, печелил кръг от WRC.

Шинозука е и първият японски пилот, побеждавал в легендарния рали-рейд маратон "Дакар". Това става през 1997 година, с Mitsubishi Pajero/Montero, в неговото 12-то участие. Следващата година се класира на второ място, а през 2003 е трети. Участията си в африканската класика японецът започва през 1986 година, а още през 1987 успява да завърши на трето място. Напуска тима на Mitsubishi Motors, но продължава да се състезава.

В рали "Дакар" през 2003 година, зад волана на Nissan, японецът преживява жестока катастрофа, след удар в дюна. В резултат получава тежки черепно-мозъчни травми и изпада в кома. Навигаторът му Тиери Дели-Зоти пък е със счупвания и на двата крака. Въпреки всичко, Шинозука се възстановява и участва в "Дакар" до 2007 година.

Кенджиро Шинозука продължава да участва в редица локални и международни офроуд състезания до съвсем скоро, дори планираше да участва в провелото се през януари тази година Africa Есо Race, което следва маршрута на класическия "Париж - Дакар" в Африка, но се отказа, след като го изостави един от важните му спонсори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари