Почина музикологът Георги Ковачев

0
Опелото ще се извърши в църквата „Успение Богородично“ на Централните софийски гробища от 13,30 на 19 март
Опелото ще се извърши в църквата „Успение Богородично“ на Централните софийски гробища от 13,30 на 19 март

Почина музикологът Георги Ковачев. Печалната вест съобщи на страницата си във Фейсбук шоуменът Веселин Савов.

Ето какво написа той за приятеля си:

Уважаеми колеги и приятели,

Пресели се в отвъдното още един прекрасен човек, музикант, артист, организатор на множество програми и концерти, популяризатор на българското изкуство и наш колега - Георги Ковачев (Жоро Ковачев, както го наричахме).

Ще го помним винаги с неговата добронамереност, с желанието да помогне на всеки музикант и артист, с неговата сърдечна усмивка, с неговата любов към хората и всичко, което направи за нашето родно Българското изкуство.
Вечна му памет !

Опелото ще се извърши в църквата „Успение Богородично“ на централните Софийски гробища от 13,30 на 19 март, четвъртък.

По-долу подготвих някои по-важни моменти от неговия пълноценен живот отдаден в полза на хората.

Георги Ковачев цял живот е ръководил елита на артистичния свят. Още от млад бъдещият импресарио свирел на акордеон. Въпреки, че завършил икономическо образование, той се отказал да е чиновник и избрал кариерата на странстващ музикант. Стъпките на съдбата го отвели в Балкантурист, където не след дълго станал първи музиколог и импресарио на бар-вариете Астория – предпочитано място от елита на столичани. Това поприще го срещнало с някои от най-добрите български фолклорни, естрадни, оперни и оперетни певци.

Универсалният музикант създал и акомпанирал шоупрограми с Леа Иванова, Камелия Тодорова, Маргарита Хранова, Йорданка Христова, Богдана Карадочева и др. Тончо Русев, Ставри Калинов, Астор, Тодор Колев, Нели Рангелова, Кристина Димитрова, Орлин Горанов и още много известни и неизвестни български артисти са сред личните приятели и почитателите на талантливия музикант.

Жоро Ковачев (това е артистичното му име) е бил първо музиколог в „Бюро естрада“, а след това вече става и главен музиколог на „Балкантурист“. Той е давал работа в заведенията на „Балкантурист“ и е популяризирал почти всички изпълнители – инструменталисти и певци, които са музицирали, както в областта на популярната музика (на времето наречена „Естрадна музика“), така и в областта на народната музика.

Жоро Ковачев е и организатор на много концерти, конкурси, музикални и вариететни програми, в които е включвал безбройните наши талантливите артисти-музиканти. Успоредно с това смият той е концертирал постоянно с най-изявените изпълнители, някои от които са изброени по-горе.

Преди 15-ина години той създава „Музикална артистична агенция Ковачев и син“ ЕТ, на която е президент. И отново дейността му е във връзка с намирането на работа и пласиране на наши оркестри и артисти по целия свят. Животът му бе отдаден да помага на нашите таланти! Вечна му памет!

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари