Почина легендарният треньор Ивица Осим

0

"Ден без футбол е загубен ден", каза Осим веднъж и живееше с тази философия

Един от най-успешните треньори по футбол в бивша Югославия и в цяла Източна Европа Ивица Осим почина на 81-годишна възраст

Осим си е отишъл от този свят в 10.00 часа тази сутрин в Грац, където живееше в последните години, предаде БТА.

Ивица Осим е Роден през 1941-а година в Сараево, днес Босна и Херцеговина. Щеше да навърши 81 години след пет дни, а малко след това щеше да се състои и общото събрание на Щурм (Грац). Поради кончината на треньор номер 1 на Австрия за последните 100 години, събранието е отменено.

Кариерата му стартира в местния гранд Железничар (Сараево), за който играе 11 години, в които записва 250 мача и вкарва 75 гола. През 1970-а година се мести във Франция, където носи екипите на Страсбург, Седан и Валансиен.

В националния отбор на бивша Югославия записва 16 мача, в които вкарва 8 гола. А през 1967-а година е избран за футболист номер 1 на вече несъществуващата федерация. Кариерата му като футболист приключва през 1978-а година, а след това веднага сяда на пейката на Железничар и тренира любимия си отбор две години. След това поема Партизан (Белград), националния отбор на Югославия, мести се в гръцкия Панатинайкос и в австрийския Щурм (Грац). В Гърция и Австрия също печели трофеи, а два пъти вкарва Щурм в групите на Шампионската лига. От 2003-а до 2007-а година е начело на японски отбори.

На 16-и ноември 2007-а година получава мозъчен удар, изпада в кома, от която се събужда десет дни по-късно.

Философският му подход към спорта и постоянната борба за мир в родината му спечелват репутацията на мъдрец.

"Ден без футбол е загубен ден", каза Осим веднъж и живееше с тази философия. Въпреки разклатеното си здраве и проблемите, следеше по телевизията всичко, което се случваше във футбола. Съжаляваше за продължаващата комерсиализация и опити да се направи нещо като Суперлигата. "Днешният футбол е ФИФА и Реал Мадрид. Всичко е за парите, а не за играта, в която се влюбихме. Жалко".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари