Почина Кръстителят на Родопите

0
Отец Боян Саръев издъхна в болница в Кърджали
Отец Боян Саръев издъхна в болница в Кърджали

Отец Боян Саръев издъхна на 67 години в болница в Кърджали

Тази вечер след кратко боледуване почина отец Боян Саръев, енорийски свещеник на храм "Св. Успение Богородично" в Кърджали, който стана известен в началото на 90-те години като Кръстителя на Родопите.

Отец Боян Саръев си отиде от този свят на 67-годишна възраст на Стефановден - денят, в който преди 20 години в Кербала загина племенникът му Николай Саръев, пише вестник „СЕГА“.

В началото на 90-те години отец Боян Саръев основа Движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча" и си постави за цел да върне в православната вяра българо-мохамеданите, какъвто е и произходът на самия Боян Саръев. Той е роден на 5 май 1956 година в крумовградското село Жълти Чал в семейство на мюсюлмани, но приема християнството. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в "Симеоново". През 1990 година е ръкоположен да дякон, а след това и за свещеник в Пловдивската епархия. Повече от 30 години служи в църквата „Св. Успение Богородично“ в град Кърджали.

По-рано днес се появи призив от миряните в Кърджали към хората да се помолят за оздравяване на отец Боян Саръев. Той е бил тежко болен от няколко седмици и е постъпил в интензивното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, като преди това е лекуван в болница „Токуда“ в София.

Поклон пред паметта му!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    Николай
    Амин,лека му пръс
  • 17
    1
    Orthodox
    Бог да го прости! Делото му беше апостолско, дано Бог му въздаде за безстрашието му да проповядва православната вяра сред враждебни друговерци!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари