Почина графиня Марина Чиконя - първата жена кинопродуцент в Европа

0
Отишла си е на 89 години в къщата си до Виа Венето в Рим
Отишла си е на 89 години в къщата си до Виа Венето в Рим Снимка: ELLE

Отишла си е на 89 години в къщата си до Виа Венето в Рим

Марина Чиконя - актриса, сценаристка, фотограф и най-вече първата жена, филмов продуцент в Европа, си отиде на 89 години.

Според италианските медии тя е починала в къщата си до Виа Венето в Рим, известна като улицата на Долче вита, пише вестник 24 часа.

Родената на 29 май 1934 г. в Рим продуцентка с името Марина Чиконя Моцони Волпи ди Мизурата е внучка на граф Джузепе Волпи, президент на Биеналето на Венеция и основател на Филмовия му фестивал през 1932 г. От неговото фамилно име произлиза и наградата Купа Волпи, която се присъжда за най-добра мъжка и женска роля.

Графиня Чиконя е починала до спътничката си в живота Бенедета Гардона, с която живееше от 30 години и която беше осиновила. Чиконя е продуцентка на едни от най-известните италиански филми от близкото минало. Сред тях са спечелилият през 1971 г. „Оскар" за най-добър чуждестранен филм „Следствие по делото на гражданина извън всякакво подозрение" с Джан Мария Волонте и Флоринда Болкан, „Имало едно време на Запад" на Серджо Леоне, „Брат слънце, сестра луна" на Франко Дзефирели.

В Италия Чиконя беше известна като символ на стила, елегантността, независимостта в света на аристокрацията. Чиконя беше и първата жена,която навремето призна публично, че обича друга жена –през онези години подобна декларация беше немислима. Чиконя живя 20 години заедно с актрисата от бразилски произход Флоринда Болкан.

В живота си е обичала обаче и мъже и сред тях бяха актьорите Ален Делон и Уорън Бийти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари