Почина Едуард Уилсън, наричан "съвременният Дарвин"

0
Той си отиде на 92 години
Той си отиде на 92 години Снимка: T. Poschmam

Американският естествоизпитател Едуард О. Уилсън, наричан "съвременният Дарвин", почина на 92 години в Масачузетс

Това предаде Ройтерс, като цитира съобщение на фондацията му, предаде БТА.

Той и британският учен Дейвид Атънбъро са смятани за водещи световни авторитети в сферата на естествознанието и опазването на природата.

Едуард О. Уилсън е експерт по мравките, като е открил над 400 вида. Автор е на две книги, спечелили награда "Пулицър". Той е сред учените, които активно работят за популяризирането на думата "биоразнообразие".

Изследователят от Харвардския университет се беше оттеглил от активна дейност, но въпреки това наскоро публикува нова книга от поредица, посветена на биоразнообразието.

Уилсън призоваваше за опазване на поне половината от земната площ и моретата на нашата планета, за да има достатъчно разнообразни и добре свързани екосистеми. Според него това би могло да спре изчезването на видовете, случващо със скорост, невиждана от десет милиона години.

ООН призова държавите да се ангажират да опазят 30% от земята и водата си до 2030 г., което е почти двойно повече от площта, която под защита в момента. Тази цел е наречена "30 на 30" и в известна степен е вдъхновена от призивите на Едуард О. Уилсън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари