Почина една от жените, повели протеста срещу обгазяването на Русе през 1987 година

6
Жените от “Паркстрой” инициират и повеждат автентичните демократични сили на българското гражданско общество
Жените от “Паркстрой” инициират и повеждат автентичните демократични сили на българското гражданско общество Снимка: Държавен архив

Днес почина почина Стефка Монова – почетен гражданин на Русе и една от жените, повели гражданството в протест срещу мръсния въздух на Русе през 1987 година, съобщава вестник "Бряг"

Стефка Монова е част от организаторките на протестите през 1987 г. срещу обгазяването на Русе от румънския завод “Верахим”. Тя е емблематична фигура за Русе и изобщо за демокрацията в България. Защото тя е част от онези смели жени, изправили се безапелационно срещу комунистическия режим в края на 80-те години.

Цонка Букурова, Тодорка Бобева, Вяра Георгиева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова в онези години работят като озеленителки в стопанско предприятие „Паркстрой”. Те учредяват „Движение за самозащита на Русе”, което на 28 септември 1987 г. публично заявява своето съществуване. По покана на Цонка Букурова, в организационния комитет се включва и Мария Варамезова - известна с активните си позиции по различни обществени теми. Tя е и един от учредителите на „Екогласност”.

Жените от “Паркстрой” инициират и повеждат автентичните демократични сили на българското гражданско общество.

През 2014 г. президентът Росен Плевнелиев им връчва орден “Стара планина”.

 

За проявената обществена отговорност, смелост и инициативност, и съществен принос за създаването на гражданско общество в Русе, със званието „Почетен гражданин на Русе“ 2018 се награждават Цонка Букурова, Тодорка Бобева, Стефка Монова, Албена Велкова, и посмъртно – Евгения Желева, Вяра Георгиева и Мария Варамезова.

Поклонението ще бъде утре, 4 юни, от 14:00 часа в гробищен парк „Басарбово“, уточни председателят на Общинският съвет Иво Пазарджиев.

Поклон пред паметта на тази силна русенка!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари