Почина доц. Никола Иванов, преподавал в Русенския университет

4
Завършва гимназия в Русе и химия в Софийски университет през 1955 г.
Завършва гимназия в Русе и химия в Софийски университет през 1955 г.

След кратко боледуване на 28.01.2022 г. ни напусна многоуважаваният преподавател и приятел доц. Никола Кирилов Иванов.

Това съобщиха днес от Медицинския университет във Варна.

Доц. Иванов е роден през 1933 г. в село Черешово, област Разград. Завършва гимназия в Русе и химия в Софийски университет през 1955 г. Придобива специалност „Биохимия". Специализира в Ленинград (Санкт Петербург). В периода 1955 г. – 1964 г. преподава в гимназиите в Кубрат, Разград и Варна.

През 1964 г. става асистент в Катедрата по биохимия на МУ-Варна, а през 1988 г. става доцент. През 1982 г. защитава кандидатска дисертация на тема: „Експериментални проучвания от ефекта на някои хормони и цинкови йони върху активността на 51-нуклеотидазата и аденилпирофосфатазата в аорта на бели плъхове".

Основните му научни проучвания са свързани с определянето на активността на някои ензими под влияние на различни ефектори и особено при хормонални въздействия. След пенсионирането си през 1994 г. е преподавател по органична химия в техническите университети във Варна и Русе.

Поклонението ще се състои днес (31.01.) от 12:30 ч. в храм „Света Параскева Петка" в град Варна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    русенец
    Браво на вас, в 12.48 публикувате, че опелото ще бъде от 12.30 същия ден. Много сте бързи. Ако беше някою клюкина щяхте да я публикувате още преди да изсъхне мастилото
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари