Почетохме паметта на жертвите на Холокоста с шествие

0
Преди 76 години са спасени 48 000 български евреи
Преди 76 години са спасени 48 000 български евреи Видео: NOVA

На 10 март отбелязваме 76-ата годишнина от Деня на спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста.

Честването тази година е посветено на отдаване почит на митрополитите от Светия синод на Българската православна църква. Събитието се отбелязва с шествие под надслов „Заедно за България. Заедно за Европа”. То тръгна в 11 ч. от църквата „Света София”.

В него се включиха президентът на Световния еврейски конгрес Н. Пр. Роналд С. Лаудер, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на парламентрната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и народни представители.

"Днес почитаме паметта на жертвите на Холокоста, но и сме щастливи, че запазихме над 48 хиляди човешки животи и това трябва да се знае, с това трябва да бъдем горди. Днес е ден, в който трябва да сведем глави, да изкажем своята почит към жертвите, но и ясно да заявим, че осъждаме антисемитизма, расизма, противопоставянето на етническа и верска основа. Ако ние възпитаваме нашите деца на тези ценни качества – да бъдат добри, толерантни и да помнят, светът няма да погине", каза Караянчева в словото си.

Президентът Румен Радев удостои президента на Световния еврейски конгрес Н. Пр. Роналд С. Лаудер с орден „Стара планина“ първа степен.

Отличието се връчва за големи заслуги за развитието и укрепването на приятелските отношения и сътрудничеството между световната еврейска общност и държавните институции, гражданското общество и еврейската общност в България, както и за значителен принос за развитието на образованието у нас.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева бе почетен участник в шествие в София по повод 76-ата годишнина от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта и в памет на жeртвите на Холокоста.

Днес е една от най-светлите дати, написана в най-мрачния период на човешката история и ден, в който се гордея с българския народ“, каза в обръщението си към участниците Екатерина Захариева. Тя припомни, че с доблестта на българското общество, политици, Църквата и народа преди 76 години българската държава, която тогава е съюзник на нацистка Германия, спасява над 48 000 свои сънародници от еврейски произход. „С това страната ни показа, че смелостта и хуманизмът могат да се преборят със силата, безразсъдството и лудостта дори и в най-мрачни времена“, подчерта министър Захариева. „За съжаление повече от 11 000 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия земи намериха своя край в лагерите на смъртта“, каза тя.

България, която преди броени месеци стана член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, ще бъде сред най-гласовитите и последователни изобличители на проявите на антисемитизъм, подчерта още българският вицепремиер. „Нека помним!“, призова министър Захариева.

Заключителната церемония ще се състои в Софийската синагога от 17 ч.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари