Победа за Нова демокрация на извъндредните парламентарни избори в Гърция

0
Вероятно е Кирякос Мицотакис да състави самостоятелно правителство
Вероятно е Кирякос Мицотакис да състави самостоятелно правителство Снимка: БГНЕС

Десните консерватори от Нова демокрация извоюваха очаквана победа на извъндредните парламентарни избори в Гърция.

Това сочат първите прогнозни резултати от екзит пол.

Точно в 19:00 часа приключи изборният ден в Гърция. Проучванията на социологическите агенции показват убедителна победа на консерваторите от Нова демокрация в рамките до 42% от вота и абсолютно мнозинство в парламента. Вероятно е Кирякос Мицотакис да състави самостоятелно правителство.

Съгласно закона, първата партия получава и бонус 50 депутатски места. СИРИЗА преминава в опозиция с гласове до 30% или над 10% разлика от победителите. Партията на Ципрас запазва позицията си на лидер в център-ляво. Социалистите са третата политическа сила със сравнително слаба подкрепа от 8%. Комунистическата партия влиза в парламента с 7%. Крайнодясната "Златна зора" видимо изгуби влиянието си сред гърците, но ще има депутати със своите 4%. Партията на бившия финансов министър Варуфакис също влиза в парламента, предава БНР.

Първите резултати, базирани на реални гласове, се очакват след 22:00 часа.

Съгласно новия закон, право на вот имат и навършилите 17-годишна възраст. От 10 милиона души с право на глас, половин милион са гърците, които гласуват за първи път на парламентарни избори. Днес гръцките граждани бяха освободени от плащане на тол такси, за да пътуват до изборните секции.

За първи път в страната се провеждат парламентарни избори в разгара на туристическия сезон.

Заради високите температури избирателна активност има в ранните часове на деня. Натоварен е трафикът по цялата пътна мрежа на страната. Гърция е сред малкото европейски страни, в които гласуването е задължително. Освобождават се от гласуване само лица, които се намират на 700 километра разстояние от избирателната секция. Гърците в чужбина нямат право да участват в изборите.

Правителството на Алексис Ципрас подаде оставка след победата на консерваторите на евровота в края на май. Премиерът Ципрас беше посрещнат с аплодисменти от симпатизанти на СИРИЗА и отправи обръщение към младите избиратели: „Специално се обръщам към младите гърци. Те по традиция извършват промяната в страната. В техните ръце е новото. Призовавам младите хора да не остават важните решения за живота им и за тяхното бъдеще в ръцете на други. Нека младите решат резултата от вота днес“. Симпатизантите на консерваторите от Нова демокрация аплодираха лидера Кирякос Мицотакис с възгласи, че е следващият премиер на страната.

„Участието в изборите е право, но и задължение“, припомнят закона от Министерството на вътрешните работи. Двадесет партии и политически коалиции се борят да получат над 3% от гласовете, за да влязат в парламента.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари