По-високи такси вдигат печалбата на банките с над 30%

0
Освен това са намалели и разходите за обезпечаване на евентуални лоши кредити
Освен това са намалели и разходите за обезпечаване на евентуални лоши кредити Снимка: Ройтерс

Банковата система отчете 30.5% ръст на печалбата си през първите пет месеца на годината.

Към 31 май 2021 г. тя е 622 млн. лв. - със 145 млн. лв. повече от отчетения резултат за първите пет месеца на предходната година, съобщи БНБ.

Причина за подобрения финансов резултат са най-вече по-големите приходи от такси и комисиони в сравнение с миналата година, показват данните на БНБ. Освен това са намалели и разходите за обезпечаване на евентуални лоши кредити.

Нетните приходи от такси са нараснали с 18%, показват данните на БНБ. По това перо банките са събрали от клиентите си 558 млн. лв. за първите пет месеца на годината, при 476 млн. лв. през 2020 г. С постоянно повишение на таксите от няколко години насам банките се опитват да компенсират намалялата печалба от ниските лихви по кредитите. През последните 12 месеца търговските банки обаче предприеха рязко увеличаване на таксите за обслужване на гише и на разплащателните сметки, увеличени бяха и таксите за ползване на банкомати и банкови карти.

В същото време доходността на банките от лихви е почти на нивото от миналата година. Към 31 май 2021 г. по това перо банките са получили нетно 1.115 млрд. лв., докато през миналата година сумата е била 1.080 млрд. лв.

Освен ниските лихви на този резултат влияе и въведения заради коронавируса през април 2020 г. частичен мораториум върху кредитите. Към края на май са отсрочени заеми за общо 9.66 млрд. лв. От тях 7.548 млрд. лв. са на фирми, а 2.112 млрд. на домакинства.

Направените разходи за покриване на евентуални лоши кредити в края на май са 203 млн. лв., или с 57 млн. лв. (22.0%) по-малко от начислените година по-рано.

Търговските банки са получили 99 млн. лв. дивиденти от свои дъщерни дружества. През миналата година сумата е била почти двойно по-голяма - 176 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари