По-ниски цени за бензин и дизел през новата година

0
Газ, парно и ток на старите цени през новата година
Газ, парно и ток на старите цени през новата година

С по-евтини горива ще зареждаме автомобилите си и през тази година. Поне до края на 2015 г. шофьорите ще наливат бензин и дизел на същите цени, прогнозират експерти от петролния бизнес. Само за година най-масовият бензин А 95 е свил цената си с 14,34 на сто, съобщава fuelo.net. Това на практика означава, че плащаме с 37 стотинки по-малко за всеки литър гориво в резервоара. Само за последната седмица цените са спаднали с 5 стотинки, което е 2,21 %. Средната цена, на която зареждаха вчера пътуващите по пътищата в страната, беше 2,21 лева, като стойността варираше от 1,98 до 2,32 лв./литър. Не е тайна, че на бензиностанциите по магистралата цените са малко по-високи.

При дизела картината е аналогична, като там годишното поевтиняване е по-голямо – с 20,30%, което е над половин левче. Тенденцията и при нафтата е за поевтиняване. Само за последния месец от цената са изтрити 20 стотинки. За вчера средната цена беше 2, 12 лева, като в големите вериги стойността беше между 2,06 и 2,09 лева.

За пропан-бутанът намалението за година е било с почти една трета, а от началото на 2015 г. течният автогаз струва под левче за литър. Средната цена на метана вчера бе 1,72 лева за килограм, като потребителите плащаха между 1,49 лв. до 2 лева за кг в зависимост от обекта, на който зареждат.

Макар че сега зареждаме изгодно заради поевтиняването на суровия петрол, поради редица фактори рязкото поевтиняване ще спре и вероятно поне година ще ползваме гориво на същите цени. Следващото леко поскъпване се очаква в началото на лятото, когато започва отпускарският сезон и пътищата се препълват.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари