По-ниски сметки за топла вода през юли в Русе заради намалено ДДС

0
Ставката се намалява от 20% на 9%
Ставката се намалява от 20% на 9%

В началото на юли Парламентът постанови намаление на ставката ДДС за централно отопление от 20% на 9%.

След постъпили писма и сигнали от няколко български топлофикации за липсата на указания за прилагането на намалена ставка на ДДС за топлинната енергия Държавното ведомство публикува официално практическо разяснение на разпоредбата.

Мярката за намаляване на ДДС за топлинната енергия е изключително подходяща, когато има тежка криза и огромна инфлация. В началото бяхме обезпокоени, че нямаме официални указания по какъв начин правилно да фактурираме мярката в сметките на клиентите. Важното е, че получихме необходимите разяснения, които са изцяло в полза на клиентите!“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Русе инж. Севдалин Желев.

Топлофикация Русе изпрати официално запитване за начина на тълкуване на разпоредбата. Подобно питане бе отправено и от други топлофикации в страната. Според експертите в закона е записан терминът „централно отопление“, който не присъства в нито един от нормативните документи, регламентиращи дейността на топлофикациите в страната.

Според обяснението, дадено от държавното ведомство, намалената ставка на ДДС от 9% ще се прилага за топлинна енергия под формата на пара и на топла вода.

Намалената ставка засяга единствено размера на прилаганата ставка на данъка, което не води до промяна на съществуващите в Закона за ДДС изисквания за определяне на данъчната основа.“ уточни председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев, който също се обяви за внасяне на яснота по въпроса, за да се помогне на потребителите.

Според двамата експерти в областта на енергетиката мярката е изключително позитивна за абонатите и ще неутрализира до известна степен увеличените цени на топлинната енергия.

С влизане в сила на намаленото ДДС увеличението на цената на парното и топлата вода за абонатите на топлофикациите в Бургас и Плевен става по-малко от 1%. Средното увеличение за страната също става 11% по-малко от първоначалното.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари