По-малко сън = по-малко секс

0
Недостигът на сън може да навреди и на интимния живот при жените
Недостигът на сън може да навреди и на интимния живот при жените

Недостигът на сън може да навреди и на интимния живот при жените, преминали периода на менопаузата, твърдят изследователи.

В проучването участие взимат 94 000 жени, които са помолени да отговорят на въпроси относно навиците им, свързани със съня през последните четири седмици. Участничките дават информация и за своята сексуална активност през изминалата година, както и за степента на удовлетвореност от секса. Възрастта на жените е между 50 и 79 години, пише Puls.bg.

Установява се, че 30% от участничките страдат от безсъние. Оказва се, че сексуалната активност е по-ниска, в сравнение с тези, които не страдат от проблеми със съня. По думите на изследователите набавянето на по-малко от препоръчителните седем - осем часа сън всяка нощ се свързва с по-ниска сексуална активност и удовлетвореност от секса.

Въпреки установяването на тази връзка, данните от проучването не доказват причинно-следствена връзка между недостатъчният сън и понижената сексуална активност.

Авторът на проучването д-р Джулиана Клинф от Mayo Clinic, САЩ, пояснява, че следващата стъпка по отношение на проучванията е да се изследва начина, по който сънят и сексуалната функция си взаимодействат с течение на времето.

Д-р Вулф Утиан от Северноамериканското сдружение по менопауза пояснява, че е много важно тези жени да знаят, че не са сами и че съществуват различни видове лечение за тези, които желаят да подобрят своите навици, свързани със съня, както и тези, свързани с интимните взаимоотношения.

Д-р Утиан допълва, че е нужно засегнатите да поговорят с лекар, който да установи кой е най-подходящият за тях начин да подобрят състоянието си.

Данните от проучването са представени по време на годишната среща на Северноамериканското сдружение по менопауза в Лас Вегас, САЩ.

 

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари