Пловдивски стоматолог конструира машина за дистанционни прегледи

2
Революция в денталната медицина
Революция в денталната медицина Снимка: БНТ

"Хората са скептични, но в крайна сметка бъдещето ще ни го наложи", заяви д-р Христо Грозев

Пловдивски зъболекар е на път да направи революция в денталната медицина. Машината му за дистанционни прегледи вече е факт с помощта на екип от инженери. Идеята на д-р Христо Грозев е не да автоматизира конкретни манипулации, а да конструира уникален робот, с който могат да се извършват различни процедури.

Изобретението на д-р Грозев решава вечния проблем какво да прави пациентът, ако необходимият специалист е извън града. Болният трябва да застане пред апаратурата, а специалистът може дистанционно да извърши преглед чрез камерата на робота, която сам управлява.

"Ако се сложи глава, която има микроскоп тя може да прави един много фин детайлен преглед на кожа, очи, уши, лице, нос, за всяка манипулация трябва определен вид глава. В момента машината е със спринцовка, която извършва инжекции", каза д-р Христо Грозев, лекар по дентална медицина, предава БНТ.

Реализацията на робота и софтуера за него отнема три години на зъболекаря и екипът му. Според тях изобретнието е стъпка напред в телемедицината.

"Единственото условие е да има интернет. Докторът може от всяка една точка на света, стига и той да има интернет да направи манипулация или преглед. Това е революционното", каза инж. Димитър Димитров.

Един от проблемите на този тип прегледи се очаква да бъде идентификацията и на лекаря, и на пациента. Все още у нас не е позволена употребата на подобни машини.

"Хората са скептични, но в крайна сметка бъдещето ще ни го наложи просто и колкото не си заравяме главата, а възприемем това бъдеще като реалност, толкова смятам, че ще ни бъде от полза защото бъдещето чука на вратата", каза д-р Христо Грозев.

Докторът ще патентова машината, но на този етап няма намерение да я пуска в производство, въпреки че има запитвания от инвеститори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари