Пловдивски лекари спасиха крака на 4-годишно дете от ампутация

3
Интервенцията се прави за първи път у нас
Интервенцията се прави за първи път у нас Снимка: bTV

Интервенцията се прави за първи път у нас

Защо да се ампутира нещо, когато може да бъде спасено“, коментира проф. Владимир Ставрев, ортопед в УМБАЛ „Свети Георги“. С уникална операция лекари помогнаха на 4-годишно дете и спасиха от ампутация крака му, пише bTV.

4-годишният Сарп страда от злокачествено заболяване - Сарком на Юинг. Туморът е обхванал дясното краче на детето и за да спасят живота му, лекари предлагат крайно решение - ампутация.

Таткото, който е с ампутиран крак след трудова злополука, и майката отказват категорично.

Лекари от две пловдивски болници се обединяват и извършват 6-часова операция. Премахната е голяма част от крака. На детето е сложена двойно растяща ендопротеза, изработена чрез 3D принтиране в чужбина.

В случая просто се наложи, тъй като е малко дете, да бъде така предвидена протезата, че да може да расте както за сметка на бедрото, така и на коляното, защо да се ампутира нещо, когато може да бъде спасено“, проф. Владимир Ставрев, ортопед в УМБАЛ „Свети Георги“.

Крайникът ще бъде щаден откъм коляното, докато зараснат мекотъканните структури. След това се надяваме, че ще може да ходи като всеки един нормален човек“, добави проф. Любен Стоков, ортопед в УМБАЛ „Еврохоспитал“.

Лечението ще продължи с химиотерапия.

Искам най-нормално с другите деца да играе, най-нормално да тича. Много, много съм благодарна, че ми спасиха детето“, заяви Гюллю Махмуд, майка на момченцето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари