Пловдивска болница затваря 3 отделения, ако медицинските сестри напуснат

1
30 сестри са подали молби за напускане
30 сестри са подали молби за напускане Видео: bTV

Застрашени са от закриване 3 отделения в пловдивската болница „Свети Мина”.

До драстичната мярка може да се стигне, ако медицинските сестри в лечебното заведение изпълнят намерението си да напуснат заради ниски заплати.

Капацитетът на детското отделение в болницата е 48 легла. В момента заети са всички, а за децата се грижат две медицински сестри. „Достатъчни ли са 600 лв.? Въобще не са достатъчно – за какво по-напред?”, попита пред камерата на bTV Новините една от тях – Тодорка Караджова, която практикува от 1978 г.

Тя е една от над 30-те сестри, подали едномесечно предизвестие за напускане. Те обаче не подписани от завеждащия отделението д-р Димитрия Милушева.

Заедно с педиатрията, риск да останат без медицински сестри има и за отделеният по хирургия и кардиология. А управителят на болницата д-р Генади Странеджев обясни, че разбира исканията, но не може да ги изпълни.

По-рано през деня сестрите протестираха пред сградата на общината. Оттам обаче обясниха, че увеличаване на възнаграждението не е в техните правомощия. „Със сигурност трябва да бъдат проведени редица разговори. С касата, с управителя на МБАЛ и със синдикатите”, заяви секретарят на общината Ангелина Топчиева.

От общината обясниха още, че на тристранен съвет, предстоящ в понеделник, ще се обсъди казуса с ниското заплащане.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари