Плевнелиев: Няма кампания, а боричкане с лакти и агресивен популизъм

0
Според него промяната в България ще се случи със смяната на президента Радев и недопускането му до втори мандат
Според него промяната в България ще се случи със смяната на президента Радев и недопускането му до втори мандат Снимка: БГНЕС

Промяната в България започва със смяната на президента Румен Радев и недопускането му до втори мандат

Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода от 2012-та до 2017-та година. Ако искаме промяна, ни трябва мъдър и спокоен президент, който да успокои обществото, да започне да лекува дълбоките рани, нанесени от популистите, да ни обедини по няколко национални приоритета и да тръгнем напред, но не с вдигнат юмрук, а с ясна посока и цел, която е плод на национален консенсус, посочи Росен Плевнелиев.

Няма кампания. Има едно боричкане с лакти, агресивен, брутален популизъм, който се сее от най-високото ниво в държавата, а именно президентската институция. Както съм казвал, семето на популизма беше посято, всички се запалиха и днес е модерно да бъдеш популист. А както добре знаем, всеки един популист, за да дойде на власт, прави едно и също нещо - сочи към управляващите и казва, че са корумпирани и трябва да си ходят, а той ще промени всичко в държавата. Видяхме го този мач, преди година и половина и в България популистите взеха властта, днес виждате какво се случва. Днес цялата власт е в ръцете на президента популист Радев. Резултатите се виждат от всички – беззаконие, никаква перспектива или план за развитие, но така е, когато управляват популистите“, коментира Росен Плевнелиев.

Днес не можем да намерим решение по нито един от важните въпроси, защото сме дълбоко разделени и противопоставени един на друг, а затова е отговорен Румен Радев, допълни Росен Плевнелиев. Много малко са политиците днес, които дават работещи и устойчиви решения за по-демократична и по-европейска държава, но президентът Радев не е сред тях, каза още Плевнелиев.

Президентът Радев постигна геостратегическите амбиции на Владимир Путин, който иска разделена, противопоставена Европа, България на собствена скорост, някъде в периферията на ЕС, колкото по-корумпирана, колкото по-бедна, колкото по -разделена, толкова по-добре за интересите на Владимир Путин. Жалко, защото днес България изглежда точно така. А можеше да бъде друго – с ясен план за икономиката до 2030 година, с подкрепа от ЕК за този план, да бъдем честни към миньорите, научните работници и лекарите. Обществото и доверието на хората се гради преди всичко тогава, когато политиците имат план, поемат ясни ангажименти и носят отговорност, но това не се случва“, допълни Росен Плевнелиев.

Румен Радев нарушава Конституцията постоянно и системно, още в самото начало на неговия мандат, включително и законите.

Година и половина президентът Радев погази Закона за Консултативния съвет за национална сигурност и не го свика. Когато пък има извънредна ситуация в държавата, например пандемия, президентът е длъжен да го свика моментално и да не чака дори три месеца. В момент, в който вирус удари, десетки хиляди българи умряха, държавният глава се скри, нарушавайки закона. Ето това е президентът Радев, който се заигра с живота и здравето на хиляди българи, за да гони тясно политически интереси. Има поне десет казуса, по които Румен Радев е нарушил брутално Конституцията и законите на РБ, най-лекият е този с Кирил Петков. Президентът на Републиката наруши Конституцията тогава, когато избра да бъде център-нападател на опозицията“, обясни той.

Росен Плевнелиев допълни, че популистите не са стратегически, а конюнктурни играчи, които се борят за властта по популистки начин. Той прогнозира нови парламентарни избори през 2022 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари